Java integreres i MacOS X

- Java 2 skal integreres i det kommende MacOS X, sa Apple-sjef Steve Jobs mens Sun-sjef Scott McNealy ledet an i applausen fra 25.000 Java-entusiaster.

Årets JavaOne ble avsluttet i går kveld norsk tid i San Francisco etter fire dager tettpakket med nyheter, kunngjøringer, demonstrasjoner og presentasjoner. JavaOne er Java-fellesskapets årlige utviklerkonferanse. Årets begivenhet skulle spesielt feire femårsdagen for programmeringsspråket som etter McNealys mening realiserer drømmen om programvare som kan kjøre på enhver klient, i ethvert nettverk og på enhver tjener.

Seansen med Jobs og McNealy kom helt i begynnelsen av jippoet. Det var ikke kjent at Jobs ville komme, og kunngjøringen om integreringen av Java 2 Standard Edition (J2SE) kom som en velkommen overraskelse.

- Vi skal føre Java tilbake til klienten. Vi arbeider hardt for å gjøre Macintosh til jordas beste Java-plattform, sa Jobs før han satt i gang en demonstrasjon av hvordan dette vil arte seg.

McNealy og Jobs sa de ville samarbeide nært for å bedre Java på Mac. Jobs beklaget at Java på Mac hittil ikke har vært noen spesielt spennende erfaring, og lovet at dette vil endre seg.

Jobs nevnte to viktige tiltak. Det ene er å porte Suns Java virtuelle maskin HotSpot til PowerPC-brikken som driver den nye Mac-ene. Det andre er å porte det nye grafiske brukergrensesnittet i MacOS X til Java, slik at Java-programmer gis samme det samme utseendet som vanlig Apple-programvare.

McNealy fulgte opp kunngjøringen fra Jobs med en rekke morsomheter rettet mot Microsoft, og beregnet på Java-menigheten. Han minnet blant annet om at Microsofts Java-lisens går ut i mars neste år, uten å si mer om hva det kunne føre til.

Les mer om MacOS X:
Apple sliter bak fasaden
Apple slipper nytt operativsystem i beta
Ingen harde pakker fra Steve Jobs
Offisielt at Apples nye Darwin støtter Intel-prosessorer
Apple revurderer Mac OS som alternativ på Intel-PC-er
Apple gjør programvare til brukskunst
Bortenfor boksen lokker Internett og et nytt brukermiljø
Til toppen