Oracle vs Google

Java-rettssaken kan få store konsekvenser

Stort ansvar hviler på juryen som har trukket seg tilbake.

Java-rettssaken kan få store konsekvenser
(Bilde: PantherMedia, Oracle. Montasje: digi.no)

Stort ansvar hviler på juryen som har trukket seg tilbake.

Den hittil siste rettssaken i opphavsrettsstriden mellom Oracle og Google, nærmer seg slutten. Sluttinnleggene ble fremført i går. 

Ifølge Reuters la Oracles advokat vekt på at Google har brukt Oracles åndsverk uten tillatelse og har tjent enorme beløp på dette. Googles advokat skal blant annet ha hevdet at Oracle gikk til søksmål mot Google fordi selskapets egne forsøk på å få en bit av smartmobilmarkedet var mislykket.

I denne tredje rettssaken er det i utgangspunktet kun ett spørsmål juryen skal svare på, nemlig om Googles bruk av strukturen, rekkefølgen og organiseringen av programmeringsgrensesnittene (API-ene) til Java, er en krenkelse av Oracles opphavsrett, eller om det er å anse som rimelig bruk («fair use»).

Dersom påstanden om rimelig bruk forkastes, skal juryen også avgjøre hvor stor erstatning Google må betale til Oracle. Oracle krever i utgangspunktet rundt 9 milliarder dollar.

Et tap for Google vil for selskapet først og fremst være et prestisjenederlag, selv om saken helt vil bli anket – uansett utfall. Selskapet har råd til å betale en engangserstatning selv i denne størrelsen. En eventuelt løpende royaltyavgift til Oracle vil være verre, men ifølge Reuters anses dette som lite sannsynlig. Ikke minst fordi Google er i ferd med å skifte ut selskapets egen Java-implementering i Android med OpenJDK, Oracles egen åpen kildekode-utgave av Java-plattformen.

Konsekvenser for andre

Google er langt fra alene om å ha lagd en uautorisert kopi av et programmeringsgrensesnitt. I en gjennomgang skriver Wired om to selskaper, Basho og SwiftStack, som begge tilbyr lagringsprodukter med som er kompatible med Amazons nettskybaserte lagringstjeneste, S3. En seier for Oracle i saken mot Google kan i teorien gjøre det mer aktuelt for Amazon å saksøke konkurrentene for copyrightkrenkelser.

En mer vidtrekkende konsekvens er POSIX, en standard som definerer programmeringsgrensesnittet for programvarekompatibilitet mellom Unix-varianter og Unix-lignende systemer.

Opphavsretten til Unix eies av Novell, som i dag er en divisjon av selskapet Micro Focus. Det er mange operativsystemer som har implementert POSIX helt eller delvis, uten nødvendigvis å ha fått tillatelse fra Novell til å gjøre dette. De fleste Linux-distribusjoner, OS X, Android, FreeBSD og OpenBSD er blant operativsystemene som har hel eller delvis POSIX-støtte.

Mitch Stoltz, en stabsadvokat ved Electronic Frontier Foundation, sier til Wired at rettssaken mellom Oracle og Google kan gjøre det mer sannsynlig med søksmålsscenarier som de to nevnte.

Allerede berørt

Allerede i runde to av striden mellom de Oracle og Google vedtok en ankedomstol at API-er kan opphavsrettsbeskyttes. Dermed kan utviklere eller selskaper allerede saksøkes for ikke-lisensiert bruk av API-er. Google har i rettssakene argumentert med at en slik risiko vil hemme programvareinnovasjonen.

Oracle har på sin side hevdet at copyright-beskyttelse er et viktig incentiv for programvareinnovasjon.

Ifølge reporteren Sarah Jeong, som følger rettssaken for nettstedet Motherboard, skal juryen drøfte saken i drøyt fem timer hver dag framover inntil de blir enige. Det kan skje allerede i dag.

En eventuell behandling av erstatningsspørsmålet vil starte umiddelbart etter at juryen har avgitt sin kjennelse. Ifølge Jeong skal denne delen av rettssaken kunne pågå helt fram til den 10. juni.

Til toppen