BEDRIFTSTEKNOLOGI

Java-suiter klare i tredje kvartal

Lotus og Corel forventes å slippe suiter av standard kontorapplikasjoner bygget opp av Java-snutter i løpet av tredje kvartal i år. Ubekreftede meldinger vil ha det til at også Microsoft vil lansere en Java-basert "Office Light" dersom konkurrentenes produkter skulle slå an.

Eirik Rossen
11. juni 1997 - 12:13

Satsningen på Java-baserte kontorsuiter er motivert av flere faktorer. Lotus (også gjennom sitt eierselskap IBM) og Corel er sterkt engasjert i nc-prosjektet (network computer) sammen med Oracle og Sun. De ser på Java-baserte applikasjoner som en måte komme på offensiven i programvaremarkedet, ved å tilby verktøy som kan brukes på absolutt alle plattformer fra nc-er til Unix-baserte arbeidsstasjoner, via alle varianter av Windows-baserte pc-er. Det som sannsynliggjør påstandene om at Microsoft også har noe på gang, er Bill Gates' evne til også å utnytte nisjemarkeder - Microsoft er den største leverandøren av programvare til Mac-plattformen - og selskapets nye årvåkenhet etter at Internett-revolusjonen tok det på senga for et par år siden.

At alle tre også satser hardt på fete suiter for Windows-baserte pc-er har ingenting med ideologi å gjøre. I et intervju med bransjeavisa Computer Reseller News mandag, sa Lotus-sjef Jeff Papows at suitemarkedet er verdt rundt fire milliarder dollar årlig og er i ferd med å vokse til seks milliarder dollar. Selv om Lotus' andel er beskjeden, er ikke noen hundre millioner dollar i omsetning noe man avstår til fordel for en ennå uprøvet teknologi. Lotus lover følgelig en SmartSuite 98 tidlig neste år.

Lotus: Kona

Arbeidet i Lotus for å utvikle et samarbeidende sett av Java-snutter er kjent under betegnelsen Kona-initiativet. Det dreier seg om et utviklingsarbeide med mange forgreninger, rettet mot de svært allsidige behovene som må dekkes dersom nc-konseptet skal bli noe annet enn en visjon. For Lotus er det også et poeng å sikre gruppevaren i Notes-familien et lykkelig liv i framtidens nc-miljøer.

Et viktig område for Kona er funksjonalitet som Lotus håper skal buntes med nc-er på samme måte som Windows buntes med pc-er: terminalemulering, Notes-basert Java e-post-agent, kalender og planlegger, samt filoverføring.

Et annet område er en Kona-kontorsuite med regneark, tekstbehandler, tegneprogram og enkelt presentasjonsprogram.

På begge disse feltene blir Oracle både konkurrent og samarbeidspartner. Oracle har sin egen kontorsuite for nc, kalt Hat Trick. Kona-prosjektet omfatter snutter for å utvide denne, og integrere den med øvrige Lotus-applikasjoner. Andre Kona-snutter er tilpasset den mer grunnleggende programvaren i nc-ene fra Oracles produsent-selskap NCI.

Et tredje område er Kona-verktøy for intranett-utvikling.

I utkanten av Kona-prosjektet er en Lotus-teknologi kalt Infobus som standardiserer hvordan Java-snutter og JavaBeans skal kommuniserer innen en Java virtuell maskin. Denne teknologien er lisensiert til JavaSoft som skal integrere den i sommerens Java Development Kit 1.2. Infobus spiller tilsvarende rolle i Java-applikasjoner som DDE (Dynamic Data Exchange) i Windows.

Det har gått rykter om at Kona-kontorsuiten ikke vil foreligge før i fjerde kvartal. Disse er dementert av Lotus som slår fast at milepælen ligger fast i tredje kvartal, selv om det Konas websted ennå inneholder minimalt med snitter til beta-utprøving.

Corel: Utsatt til oktober

Det har nå gått et helt år siden Corel kunngjorde sin suite Corel Office for Java, som mange har stiftet bekjentskap med siden en beta-utgave av klienten ble lagt ut på Corels websted i vinter. Beta-utgaver av programvaren for serversiden vil komme rundt månedsskiftet august-september. Den endelige utgaven av hele pakken vil foreligge i oktober, ifølge en melding datert 29. mai.

Corel forklarer forsinkelsen med at sentrale verktøy ikke er gjort tilgjengelige fra JavaSoft i tide. Corel ønsker at suiten skal ligge helt i forkant av Java-teknologien, og hevder det har vært problemer med å samordne komponenter og verktøy som JavaBeans, Java Developer Kit versjon 1.1 og støtte til sistnevnte fra ulike Java virtuelle maskiner - programvaren som trengs for at en maskin skal kunne kjøre Java-applikasjoner.

Microsoft: Forberedelser i det stille?

10. mars i år offentliggjorde Information Week en artikkel som siterte anonyme kilder med antatt gode kontakter blant Microsofts utviklere. Ifølge disse kildene skal Microsoft arbeide med en lett-utgave av Office, programmert i Java. Motivet er å kunne stå fram med et alternativ dersom konkurrentenes Java-suiter tenner et marked.

Talsmenn for Microsoft vil verken bekrefte eller benekte et slikt utviklingsarbeide. Det vises allment til at man vil gjøre det kundene ønsker, og at produktutvikling er underkastet lønnsomhetskriterier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.