Java-telefon underveis

Flere større firmaer har nå lagt frem sine planer for nett-telefoner, og disse skal være klare i løpet av sommeren 1998. I bunn ligger Suns PersonalJava.

Alcatel, Nortel og Samsung kommer alle til å bruke PersonalJava som standard plattform for sine nett-telefoner.

Nett-telefoner, eller Webphones som de også kalles, er en helt vanlig telefon som i tilegg lar brukerne sende e-post, gir deg aksess til Internett og surfing på nettet. PersonalJava er Javas plattform for slikt utstyr og denne gjør det mulig for nett-telefonene å koble seg opp mot eller laste ned informasjon fra hvilket som helst nettverk, inkludert Internett.

PersonalJava ser nå ut til å seile opp som førstevalget som applikasjonsutviklingsplattform for nett-telefoner. Alcatel, Nortel og Samsung representerer tilsammen et marked som er ventet å komme opp i 110 milliarder dollar når det gjelder telekommunikasjon og forbrukerteknologi.

De tre leverandørerne har allerede et marked på mer enn syv millioner kunder verden over for bildetelefonene. Hvert enkelt firma planlegger nå å annonsere en Java-basert nett-telefon i løpet av sommeren 1998.

PersonalJava gjør det mulig å automatisk laste ned Java applikasjoner til brukeren. Litt frem i tid kan et eksempel være en privat aksjeportefølje som oppdateres kontinuerlig, eller en oppdatert oversikt over værsituasjonen i Hokksund akkurat nå. PersonalJava åpner opp for at programutviklere kan lage applikasjoner som kan kjøres på hvilket som helst utstyr som er koblet til et nettverk. Utstyret må ha skjerm, mens eksempelvis mus og tastatur ikke lenger er nødvendig.

- Nye onlineprodukter med PersonalJava i bunn vil sørge for at fremtidsvisjonene blir realitet, sier Patric Liot i Alcatel i en pressemelding.

- Spesielt takket være suksessen med Minitel i Frankrike, er vi overbevist om at Alcatel vil bli en av de store i dette nye markedet, sier han.

- E-post, chat, videokonferanser og Internett-telefoni er områder vi vil adoptere på alle områder i vårt firma, sier HeeJoon Park i Samsung. - Og det er derfor vi nå vil utvikle vår Internett videotelefon med Java.

Både Alcatel, Nortel og Samsung demonstrerte modeller av sine nett-telefoner og det enkle brukergrensesnittet på Java Business Internet Expo denne uka.

Til toppen