UTVIKLING

JavaFX skal gi Java ny fart i nettleseren

Suns har gitt Java mer kraft i konkurransen mot Silverlight og Flash.

Eksempler på webapplikasjoner laget med JavaFX.
Eksempler på webapplikasjoner laget med JavaFX.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. des. 2008 - 11:06

Nå man skal lage webapplikasjoner av typen som kalles RIA (Rich Internet Application), har man i praksis fire mulig tilnærminger - Flash, Silverlight, Java-applets eller Ajax. Den sistnevnte tar i bruk webstandarder som JavaScript og HTML.

Av disse fire tilnærmingene, har nok Java vært den som har fått minst oppmerksomhet de siste årene. Dette er noe Sun har ønsket å gjøre noe med.

I slutten av forrige uke lanserte selskapet Java-utvidelsen JavaFX.

JavaFX 1.0 skal i første rekke gi brukerne en rikere medieopplevelse, gjennom å gjøre det enklere for utviklere å lage RIA-er som på en god måte gjengir lyd og video, rik tekst, vektorgrafikk, animasjoner og webtjenester (WS).

- Internett-markedsplassen har utviklet seg innenfor og godt utover den tradisjonelle nettleseren, drevet av en eksplosjon av Java-drevne smarttelefoner og konsumentelektronikk, fra RIMs Blackberry til Amazons Kindle, sier Jonathan Schwartz, toppsjef i Sun, i en pressemelding.

- Suns nyeste JavaFX-plattform forener Java-teknologi på tvers av milliarder av slike enheter, med en brukervennlig åpen kildekode-plattform som nå har støtte for høykvalitets video og lyd, rettet mot konsumenter og innholdseiere over hele verden og på tvers av Internett, sier Schwartz.

Blant funksjonaliteten til JavaFX er muligheten for brukerne til å dra JavaFX-applikasjoner ut av nettleseren med musen og å slippe dem ned på skrivebordet. Ifølge Sun er dette den enkleste installeringsopplevelsen for Internett-applikasjoner og -innhold.

JavaFX skal dessuten gi Java-utviklere og webdesignere langt kortere produksjonssyklus ved å gjøre det enklere å lage applikasjoner som integrerer grafikk, video, lyd, animasjoner og rik tekst.

JavaFX-plattformen skal dessuten gjøre det mulig for utviklere å bygge kraftigere og sikre RIA-er og å integrere dem på en enkel måte med nye eller eksisterende støttetjenester i bedriften eller nettbaserte webtjenester. Støtten for webtjenester skal også åpne for rask utvikling av både mashups og bedriftsapplikasjoner.

Videostøtten i JavaFX Video Support skal tilby kryssplattforms videoegenskaper basert på videocodec-er fra On2 Technologies. Støtte for JavaFX-video er nå også integrert i selskapets On2 Flix-serie med omkodere.

JavaFX Development Environment inkluderer en kompilator og kjøretidsverktøy, biblioteker for grafikk, multimedia, webtjenester og rik tekst, i tillegg til NetBeans Integrated Development Environment 6.5. Inkludert er også plug-ins til både NetBeans og Eclipse.

Mobilutgaven av JavaFX skal gjøres tilgjengelig for Suns mobilpartnere i løpet av våren 2009. Inntil da må utviklere av JavaFX-baserte mobilapplikasjoner ta i bruk emulatoren i JavaFX Development Environment.

JavaFX Production Suite er et sett med verktøy og plug-in som skal redusere tiden det tar for webdesignere å lage løsninger. Blant annet skal det være enkelt å ta i bruk grafikk hentet fra programmer som Adobe Photoshop og Illustrator gjennom «ett-klikks konvertering». JavaFX Production Suite skal også sikre effektivt samarbeid mellom utviklere og designere gjennom en enkel utveksling av medietyper.

Det som trolig er den viktigste egenskapen til JavaFX, er at dagens Java-utviklere skal kunne ta i bruk kunnskaper de allerede har og kode de allerede har utviklet, når de lager RIA-er basert på JavaFX. Dette minner mye om det kanskje viktigste argumentet for Microsofts Silverlight, nemlig at den gjør det enkelt for eksisterende .NET-utviklere å benytte kode og kunnskaper de allerede har.

Likevel tar JavaFX i bruk et helt nytt språk, JavaFX Script, som beskrives som et enkelt, deklarativt og objektorientert språk med metoder og attributter, for utviklere som vil programmere i en visuell kontekst. Det skal ha en spesiell egenskap for datatilknytning som ved hjelp av en enkel syntaks synkroniserer tilstanden til flere objekter. Dette skal gjøre det mulig for komponenter i brukergrensesnittet å skifte tilstand automatisk når det skjer endringer i de underliggende dataene.

Sun oppgir at den enkle syntaksen til JavaFX henvender seg til webutviklere, og at Java-språket er mer egnet for applikasjoner med tung logikk og som krever omfattende integrasjon med støttesystemer.

Utviklere kan likevel benytte ethvert Java-bibliotek inne i en JavaFX-applikasjon. Akke JavaFX-applikasjoner kompileres til Java bytekode, noe som skal sikre høy ytelse.

Sun tilbyr nå JavaFX-støtte til Windows og Mac OS X. Støtte for Linux og Solaris skal komme i en framtidig utgave. Brukere som allerede har installert Java 1.5 eller nyere, trenger ikke gjøre noe ekstra for å få tilgang til JavaFX-støtten. JavaFX 1.0 Desktop Runtime lastes automatisk ned første gang det er behov for den.

JavaFX-basert videoavspiller. Kan spille av seks videoer på en gang. Lyden kommer fra videoen som vises på den siden av terningen som er nærmest brukeren.
JavaFX-basert videoavspiller. Kan spille av seks videoer på en gang. Lyden kommer fra videoen som vises på den siden av terningen som er nærmest brukeren.

Sun har laget en del eksempler på JavaFX-baserte RIA-er på denne siden. I en oversikt skriver selskapet at JavaFX er egnet blant annet i forbindelse med medieavsavspillere og instrumentbord, gjerne med omfattende datavisualisering. 3D-grafikk støttes dog ikke i denne første utgaven.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Andre eksempler er opplæringsprogramvare med webbasert instruksjon, kryssplattform spill, mash-ups og som grafisk brukergrensesnitt til forretningsapplikasjoner og produktivitetsprogramvare som kan kjøres på tvers av operativsystem og enheter.

JavaFX SDK 1.0 er tilgjengelig for utviklere på denne siden. Der finnes også mer informasjon om teknologien.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.