JavaFX skal utfordre Flash på mobilen

Suns JavaFX er klar for til mobiltelefoner. Men hvor er Nokia?

JavaFX skal utfordre Flash på mobilen

Suns JavaFX er klar for til mobiltelefoner. Men hvor er Nokia?

Sun lanserte i går en mobilversjon av selskapets JavaFX-plattform for RIAs (Rich Internet Applications). JavaFX ble gjort tilgjengelig for PC-er i desember i fjor.

JavaFX er på mange måter en konkurrent til blant annet Adobes Flash og AIR, og til Microsofts Silverlight. Foreløpig er bare Flash tilgjengelig på mobiltelefoner.

I motsetning til på PC-er, ser det ikke ut at mobilbrukerne vil kunne laste ned støtte for JavaFX på egenhånd. I stedet er Sun avhengig av interessen fra mobilleverandørene. Foreløpig har bare Sony Ericsson og LG meldt sin interesse. Blant annet Nokia, den klart største mobilleverandøren, mangler.

En oversikt over Suns JavaFX-partnere finnes her.

Sun oppgir at JavaFX vil gjøres tilgjengelig både på smarttelefoner og mer ordinære mobiler.

Ingenting tyder på at støtten for JavaFX vil dukke opp i mobiler umiddelbart. I stedet har Sun laget en JavaFX Mobile Emulator for utviklere, som er en del av JavaFX SDK, som kan lastes ned av utviklere fra denne siden. JavaFX SDK er tilgjengelig for Windows og Mac.

- JavaFX tilbyr ny funksjonalitet for enkelt å skape mer virkeligshetstro applikasjoner som sømløst integrerer innhold, media og data på tvers av ulike typer enheter, sier Jeet Kaul, senior visepresident for Suns Client Software Group i en pressemelding.

JavaFX Mobile bygger på dagens utbredte Java ME-plattform, men skal i tillegg tilby slikt som lyd- og videostøtte med høy kvalitet, riktekst, vektorgrafikk, animasjon og støtte for webtjenester. Dette gjøres mulig ved hjelp av et eget skriptspråk.

Til toppen