BEDRIFTSTEKNOLOGI

Javas suksesshistorie

Ikke overraskende mener JavaSofts toppsjef Alan Baratz at Javas historie så langt er en suksess. Og mer kommer det til å bli.

Frode Eriksen
3. apr. 1997 - 07:30

Baratz er ansvarlig for utvikling, markedsføring og support av Javabaserte produkter over hele verden.

Han kan konstatere at det har kommet til over 200.000 nye utviklere på Java de siste seks månedene i tillegg til de 200.000 som eksisterte fra før, om en skal tro en nylig publisert rapport fra IDC. Den samme rapporten sier at det i løpet av året skal komme enda 200.000 utviklere til. Og viktigst av alt: Hele 300.000 kopier av den siste utgaven av Java Development Kit (JDK 1.1) er lastet ned fra JavaSofts nettsted siden ble tilgjengelig for omtrent en måned siden.

I tillegg har 75 store selskap over hele verden tegnet lisensavtaler med JavaSoft om bruk og støtte av Java. Blant de viktigste samarbeidspartnerne finnes Apple Computer, Netscape, Corel og Novell.

Til Javaworld sier Baratz at det første han vil gjøre er å minne de 9000 programmererne som deltar på JavaOne om årsakene til at Java er så viktig. Årsak nummer en er at Java er databehandlingens universelle drivstoff.

På en pressekonferanse utdypet JavaSoft-sjefen resonnementet med følgende: - Om en forestiller seg at dataindustrien laget biler, så ville Microsoft-bileierne lete etter Microsoft-bensin, Apple-bilistene ville lete etter Apple-bensin.

Men, som han også sa, dataindustrien lager ikke biler. Vi kan bruke den samme bensinen uansett bil. Med Java kan du lage en applikasjon en gang, og den vil kunne brukes på et hvert operativsystem, uansett mikroprosessor.

Årsak nummer to er at Java er sikkert. Når programmet lastes ned på maskinen din har det ikke tilgang til maskinens systemressurser. Ingen virus kan ødelegge lokalminne eller filsystem.

Kort sagt leverer Java en verdi. Og Java representerer betydelige besparelser for utviklerne. Ifølge Baratz er det bevist at en skriver et program to til ti ganger raskere om en benytter Java, fremfor andre programspråk. En av grunnene til dette er at en ikke lenger behøver å skrive tre ulike versjoner av hvert program; et for Macintosh, et for Windows og et for UNIX.

Nå er også standardisering av Java aktuelt. Baratz sa under sin åpningstale for JavaOne at selv om språket blir standardisert, vil Sun likevel følge sin politikk å ha et programspråk tilgjengelig for alle.

- Mens 1996 var klientens år, med fokus på desktop, vil 1997 bli året der vi går bak klienten ned til de personlige systemene som set-top bokser, smart-telefoner, og alle andre maskiner med mikroprosessorer i seg, enten det er fakser eller vaskemaskiner.

- Vi tror at 1997 er året da Java får sitt gjennomslag, spådde Baratz.

Java i tall:

  • Av en milliard smart kort som produseres i år er 70 % laget av Plus og Schlumberger. Begge har lisensiert Java som OS-platform for sine kort.
  • 400.000 seriøse Java-programmerere i verden
  • Antall web-sider som inkluderer Java er doblet hver sjette måned.
  • 150 bøker finnes om det å programmere i Java
  • 160 universiteter tilbyr kurs i Java-programmering som en del av programmering.
  • 300.000 har lastet ned den siste versjonen av Java Development Kit (JDK 1.1) siste måned.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.