JavaScript-oppfinner blir ny Mozilla-sjef

Overtar umiddelbart.

JavaScript-oppfinner blir ny Mozilla-sjef
Brendan Eich skifter ut en bokstav i tittelen, fra CTO til CEO hos Mozilla. Bilde: Darcy Padilla/Mozilla

Brendan Eich har med umiddelbar virkning tatt over sjefsstolen i Mozilla. Eich er mest kjent for å ha skapt JavaScript i 1995. På den tiden var Eich ansatt i Netscape.

Eich overtar for Jay Sullivan, som har vært fungerende administrerende direktør en periode etter at Gary Kovacs forlot sjefsstillingen i fjor. Sullivan skal etter en overgangsperiode forlate Mozilla.

Brendan Eich har vært med i ledelsen av Mozilla-prosjektet helt siden Netscape etablerte Mozilla Organization i 1998. Han er blant grunnleggerne av Mozilla Foundation og har svært omfattende erfaring med både de tekniske og produktrelaterte sidene ved organisasjonen. Han tilskrives også en del æren for hvordan weben har utviklet seg de siste to tiårene.

– Brendan Eich, som en grunnlegger og respektert innovatør av webteknologier, er unikt utstyrt for å lede Mozilla med sin dype forståelse for organisasjonens grunnleggende verdier og visjon om teknologi, sier Reid Hoffman, et medlem av Mozillas styre.

Eich skriver i en uttalelse at Mozilla handler om å gi mennesker makt over weben og internett, ved å heve individuelle brukere, som både skaper og forbruker, over alle andre agendaer.

– I dette lyset trumfer «people-fu» min første kjærlighet, som du kan si er «math-fu», «code-fu» eller «tech-fu» (dersom jeg kan annektere den andre stavelsen i kung fu). Mennesker over hele verden er det ytterste formålet med Mozilla, men også som en kilde til inspirasjon og en løpende hjelp til det vi driver med, skriver Eich.

Boikott

Det viser seg at ikke alle er like glade for utnevnelsen av Eich til CEO. Selskapet Rarebit kunngjorde i går at det vil boikotte Mozilla så lenge Eich er involvert i den daglige aktiviteten i Mozilla. Årsaken er at Eich skal ha sponset en amerikansk kampanje mot homofilt ekteskap.

Mitchell Baker, som også var med på å grunnlegge Mozilla sammen med Eich, skal fortsatt være styreleder.

Ny COO (Chief Operating Officer) er Li Gong. Han har hatt ansvar for blant annet etableringen av Mozilla China og Mozilla Taiwan, som har spilt en sentral rolle utviklingen av Firefox OS. Nå skal han ha ansvar for områder som Cloud Services, IT, Marketplace, Mobile & Research og Platform Engineering.

Kl. 10.59: Saken er oppdatert med et avsnitt om Rarebit og boikott av Mozilla.

    Les også:

Les mer om: