Webapp-utvikling

JavaScript-rammeverket Angular 2 er klar for verden

Svært mye har skjedd på seks år

Autofullføring av TypeScript i Sublime 3 for Angular 2.
Autofullføring av TypeScript i Sublime 3 for Angular 2. (Bilde: Microsoft)

Svært mye har skjedd på seks år

Google kunngjorde i går at den andre utgaven av JavaScript-rammeverket Angular er stabil og klar til bruk. Angular er beregnet for å lagre app-lignende webapplikasjoner for flere ulike plattformer, inkludert pc og mobil.

Den første versjonen av Angular (da kjent som AngularJS) kom i 2010. Seks år er lang tid på internett, og utfordringene som webutviklere møter i dag, er ofte svært forskjellige fra det som var vanlig i 2010. Blant annet har mange av enhetene som benyttes blitt langt mer avanserte.

Les også: Google og Microsoft med websamarbeid

Skrevet helt om

Derfor er også Angular 2.0 ganske forskjellig fra førsteutgaven. Hele rammeverket har blitt skrevet om. Blant annet støttes kun moderne nettlesere, utvikling til mobiler er førsteprioritet, og utviklerne anbefales nå å bruke Microsofts TypeScript-språk. Men det er også mulig å bruke JavaScript eller Dart.

Mye av Angular-funksjonaliteten har dessuten blitt flyttet ut i moduler. Dette gjør kjernefunksjonene lettere og raskere, samtidig som at brukerne av rammeverket kan ta i bruk tredjepartsbiblioteker eller egenutviklede moduler. 

Leste du denne? Samlet fellesskap gir ut helt ny Node.js

Framtidige planer

Arbeidet med Angular, som er et åpen kildekode-prosjekt, skal ikke stoppe med dette. Allerede presenteres planer om nyheter som kan vente i nær framtid.

Dette inkluderer bedre støtte for animasjoner, offisiell støtte for WebWorkers, Material Design-komponenter for Angular 2, utvidelser av serverside-funksjonaliteten som tilbys av Angular Universal, i tillegg til feilfikser og ytelsesforbedringer.

Det loves også at versjonsnummeringen til Angular heretter skal være mindre forvirrende. Det første tallet i versjonsnummer som 2.0.0 representerer store oppdateringer som kan inkludere API-endringer som er inkompatible med tidligere, stabile versjoner. Det andre tallet representerer mindre oppdateringer hvor det kan bli langt til bakoverkompatibel funksjonalitet. Det tredje og siste tallet brukes til versjoner som kun inkluderer bakoverkompatible feilfikser.

Les også: Stadig flere utviklere velger OS X eller Linux

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen