BEDRIFTSTEKNOLOGI

JDS Uniphase- verdens største taper

Slaktingen for telekom-sektoren vil ingen ende ta. En av de store aktørene, JDS Uniphase, kunne i går legge frem verdensrekord i tap.

Sigvald Sveinbjørnsson
27. juli 2001 - 11:15

50,6 milliarder dollar, eller 470 milliarder norske kroner. Det er tapet til det amerikanske telekomselskapet JDS Uniphase i fjerde fiskalkvartal, viser tallene som ble lagt frem torsdag.

Amerikanske medier melder at dette er det største tapet noen sinne for en bedrift i Nord-Amerika. Dermed er det også verdens største tap på ett kvartal.

Selskapet har fått en nærmest 'sadistisk' behandling - både i regnskapet og i kapitalmarkedet. Selskapet har nedjustert sine finansielle prognoser seks ganger dette året, og de har måttet se markedet forvitre.

Hele 35 prosent, eller 7.000 ansatte i selskapet må nå forlate jobbene sine. Siden starten på året har 55 prosent av selskapets ansatte måttet lete etter nye jobber, skriver Wall Street Journal.

Det gigantiske tapet skyldes i hovedsak en enorm goodwill-avskrivning på 44,8 milliarder dollar, 416 milliarder norske kroner. Grunnen til den enorme nedskrivningen er at selskapet nå må betale for at de kjøpte opp en rekke selskaper mens aksjekursen føk til værs.

Det gjør den ikke lenger.

Justerer man tallene for avskrivningen fikk selskapet et tap på 7,9 milliarder dollar, 74 milliarder norske kroner.

Omsetningen steg 15 prosent, til 601 millioner dollar (5,4 milliarder norske kroner) i forhold til samme periode i fjor. Men sett i forhold til foregående kvartal raste omsetningen med hele 35 prosent.

Nyhetene sendte aksjen ned 14 prosent i handelen etter ordinær stengetid på Nasdaq. Det skal også nevnes at JDS Uniphase ble suspendert fra Nasdaq en periode i går siden det som skal være en hacker hadde kommet seg inn i systemene til selskapet og fått tilgang til kvartalsrapporten før den var lagt ut for markedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.