– Jeg blir uansett

Denne uken kan Dells skjebne avgjøres.

– Jeg blir uansett
Dells gründer og toppsjef, Michael Dell, har sloss i hele år for å ta full kontroll over selskapet han grunnla. Om han lykkes blir kjent fredag. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images / All Over Press

Gründer Michael Dells kamp om å få full kontroll med sitt livsverk, PC-giganten Dell Inc, vil få en mulig avklaring fredag denne uken. Da skal nemlig aksjonærene i selskapet stemme over hans og kapitalfondet Silverlake sitt bud på 24,6 milliarder dollar for samtlige aksjer i selskapet.

Lykkes Michael Dell og Silverlake, som har fått med seg Microsoft som långiver og partner, vil selskapet bli tatt av børs og gründeren vil få full kontroll med selskapets videre utvikling. Mislykkes budet vil gründeren ikke hoppe av, men fortsette å sloss for at selskapet beholder sin uavhengighet.

Det fremkommer i et e-postintervju Dell har gitt med Wall Street Journal i helgen.

– Dersom dealen ikke går gjennom planlegger jeg å bli i selskapet og fortsette å gjøre mitt beste for å gjøre selskapet suksessfullt. Jeg vil ikke støtte en rekapitalisering og salg av eiendeler (les: slakt av selskapet, Red. anm) som noen aksjonærer har etterspurt. Gitt hvor vi er i dag, tror jeg utfordringene som et børsnotert selskap er betydelige, inkludert aksjonærkamper. Men jeg er klar for å sloss og klar til å gjøre det som er riktig for selskapet, sier Dell til avisen.

Den eksentriske finansmannen Carl Ichan er den argeste konkurrenten til Michael Dells bud på IT-kjempen.
Den eksentriske finansmannen Carl Ichan er den argeste konkurrenten til Michael Dells bud på IT-kjempen. Bilde: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Allerede i februar ble det kjent at Michael Dell, sammen med sine finansielle partnere i Silverlake, ønsket å ta over selskapet. Men kampen om kontrollen har vært hard. Flere av aksjonærene mener at budet har vært i minste laget og den aktivistiske investoren Carl Ichann kom på banen med et motbud.

Det hele står og faller på om Dells styrende organer vil tillate en endring i hvordan stemmer telles opp. Slik budet til Dell fremstår i dag trenger bare 23 prosent av samtlige aksjonærer å stemme imot for at dealen skal ryke. Årsaken er at aksjer som ikke stemmer vil bli tolket som nei-stemmer. Dette vil Dell & Co. endre slik at man må vise aktiv motstand.

Michael Dell & co. ble før helgen «tvunget» til å oppjustere budet, men bare med 10 cent per aksje. Det kommer neppe noe bedre bud, og den store motstanderen er i grunnen bare Carl Ichan, som har presset på for å maksimere aksjonærverdiene gjennom å splitte selskapet for salg.

Hvem som vinner kampen, Ichan eller Dell, vil ha mye å si for hvordan en av verdens største IT-leverandører og en av Microsofts viktigste teknologipartnere, vil formes i årene som kommer. Om kampen avgjøres i løpet av den kommende helgen er langt fra sikkert.

    Les også:

Les mer om: