JUSS OG SAMFUNN

– Jeg er ingen piratkonge

Kim Dotcom slår tilbake mot amerikanske anklager.

Kim Dotcom, den eksentriske gründeren bak Megaupload, risikerer å sone lenge i amerikanske fengsler dersom han blir utlevert fra New Zealand. Torsdag lot han seg intervjue av mediene etter å ha blitt løslatt mot kausjon.
Kim Dotcom, den eksentriske gründeren bak Megaupload, risikerer å sone lenge i amerikanske fengsler dersom han blir utlevert fra New Zealand. Torsdag lot han seg intervjue av mediene etter å ha blitt løslatt mot kausjon. Bilde: Simon Watts /Reuters/SCANPIX
2. mars 2012 - 09:19

Grunnleggeren av Megaupload, den eksentriske tyskeren Kim Dotcom, ble arrestert i sitt hjem i New Zealand 20. januar. Sammen med seks andre personer ble han siktet for krenkelse av opphavsretten, pengeutpressing, hvitvasking og en rekke andre forhold.

Megaupload lot brukerne dele filer via nettet. Tjenesten var en suksess, med 150 millioner registerte brukere og 50 millioner daglige besøkende. Ifølge The Guardian skal tjenesten ha hatt en verdi på rundt en milliard dollar. Amerikanske myndigheter tok ned tjenesten og la beslag på alle eiendelene til Dotcom.

Tidligere denne uken slapp imidlertid Kim Dotcom ut mot kausjon, noe de amerikanske myndighetene som hadde begjært han fengslet reagerte sterkt mot.

Torsdag lot den omstridte IT-gründeren seg intervjue og bedyret sin uskyld, skriver The Guardian. Blant annet trakk han en parallell mellom påstandene mot han med amerikanernes påstand om masseødeleggelsesvåpen i Irak forut for Irak-krigen.

– Jeg er ingen piratkonge. Jeg tilbydde lagring og båndbredde til brukerne, og bare det, sa Dotcom til pressen og understreket at det er hundrevis av tjenester som Megaupload men at han var den som ble utpekt av myndighetene som selve «hoved-piraten».

Han tar fullstendig avstand fra siktelsen og sier at dersom noen av kundene til selskapet har lastet ned ulovlig innhold så kan ikke Megaupload lastes for dette. Dessuten, peker han på, fjernet selskapet fortløpende innhold hvis rettigheter var brutt.

Dotcom har fått mye oppmerksomhet etter arrestasjonen for sin prangende livsførsel. Han har hatt godt med penger og har ikke vært redd for å vise frem dyre biler og store våpen.

– Jeg liker å ha det moro og har nyt livet. Det var barnslig med det var gøy på et tidspunkt, og jeg angrer ikke på det. Men dette er ikke meg i dag. Jeg er en annen person. Nå vil jeg bare ha en sikker fremtid for mine barn og gi min familie et flott hjem, sa Dotcom til pressen ifølge The Guardian.

Han sloss nå mot å bli utlevert fra New Zealand til USA, der han risikerer flere år bak murene om han blir kjent skyldig. Utleveringsbegjæringen skal behandles i august.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.