JUSS OG SAMFUNN

– Jeg forstår at noen er forbannet

Opposisjonen er ikke begeistret for eiendomsgigantens nye satsningsområde.

Entra Eiendom satser tungt på Greenfield Datasenter utenfor Oslo. Men selskapet er 100 prosent statlig eid og konkurrerer rett mot private initiativer. Det er problematisk, mener opposisjonen på Stortinget.
Entra Eiendom satser tungt på Greenfield Datasenter utenfor Oslo. Men selskapet er 100 prosent statlig eid og konkurrerer rett mot private initiativer. Det er problematisk, mener opposisjonen på Stortinget. Bilde: Entra Eiendom
13. mars 2012 - 07:03

Entra Eiendom sitt Greenfield Datacenter seiler opp som en dominerende aktør i markedet for såkalte grønne datasentre. Det statlige selskapet lanserte sine planer i februar og er i forhandlinger med EDB Ergogroup om å overta deler av deres store driftsportefølje.

Fra før har det kommet en rekke initiativer fra private aktører, som har sett muligheter for å bygge store og energieffektive datasentre i fjellhaller rundt om kring i Norge. Så langt har det ikke kommet særlig med kunder til disse prosjektene, og situasjonen blir ikke lettere ved at statlig eide Entra Eiendom har kommet inn på markedet med full tyngde.

Dette bekymrer opposisjonen på Stortinget. Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (FrP) sendte fredag forrige uke et skriftlig spørsmål til næringsminister Trond Giske der han spør om statsråden mener det er ønskelig at en statlig aktør går i direkte konkurranse med en rekke private initiativer.

– Nå jobber Entra Eiendom med å etablere et datasenter, dette i sterk konkurranse med mange private/kommunale aktører, som vil bruke eksisterende anlegg. Mener Statsråden det er ønskelig at en statlig aktør går i direkte konkurranse på denne måten, spesielt i lys av at flere datasentre har klaget over manglende oppbakking fra regjeringen i tidligere saker, spør Solvik-Olsen.

Til digi.no forteller Solvik-Olsen at han ble overrasket da Entra Eiendom annonserte sine planer for å etablere et datasenter, ettersom han mener dette ligger utenfor hva selskapet skal drive med, altså utvikle statens eiendommer.

Regjeringen fikk betydelig kritikk i fjor høst fra blant andre IKT-Norge for å gjøre for lite for å løfte frem og støtte de ulike datasenter-initiativene.

– Man kan jo mistenke at regjeringen visste om Entra Eiendom sine planer, og derfor har holdt en lav profil, sier Solvik-Olsen som opplyser at han har som klar oppfatning at staten ikke skal konkurrere med private aktører.

I slutten av uken vil Solvik-Olsen få svar fra Trond Giske og Nærings- og handelsdepartementet.

Entra Eiendom har hele tiden understreket at de opererer som et kommersielt selskap, selv om de er 100 prosent eid av staten. Det foreligger planer for at staten skal selge seg ned i selskapet ved en børsnotering, men siden regjeringens eierskapsmelding ble presentert i fjor sommer har det ikke skjedd noe nytt med tanke på privatisering.

Høyres stortingsrepresentant Svein Flåtten sier til digi.no at han har forståelse for at den private delen av bransjen er frustrert over at en statlig eid aktør kaster seg inn i denne bransjen.

– Jeg har stor forståelse for at de er irriterte og forbannet over dette. De føler at konkurransen ikke er rettferdig. Jeg sier ikke at den ikke er det, men det er like ille at noen føler det slik, sier Flåtten som mener at det er synd at regjeringen ikke klar kommet lengre med å selge ut selskapet.

Som statlig eid selskap vil det være naturlig, påpeker Flåtten, at det kommer opp spekulasjoner om at Entra Eiendom kan ha bedre kontrakter, at de andre aktørene blir forfordelt og så videre.

– Det er bare en løsning på det. Staten burde ikke eie denne type selskaper. Punktum finale. Dette er et godt eksempel på det vi har sagt lenge: Entra burde blitt solgt for lenge siden, sier Flåtten til digi.no.

Entra Eiendom vil ikke kommentere saken, men henviser til sin eier, Nærings- og handelsdepartementet. De var ikke tilgjengelige for kommentar mandag ettermiddag.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.