JUSS OG SAMFUNN

Jensen varsler norsk skatt for IT-giganter

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at dersom en internasjonal skatteløsning for IT-giganter ikke er på plass i løpet av året, vil Norge ta egne skattegrep.

Finansminister Siv Jensen (Frp) tror ikke at OECDs løsning vil føre til at det «vil velte milliarder av skatteinntekter innover Norge eller andre land».
Finansminister Siv Jensen (Frp) tror ikke at OECDs løsning vil føre til at det «vil velte milliarder av skatteinntekter innover Norge eller andre land». Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
13. jan. 2020 - 13:58

– Det må komme en avklaring i 2020. Jo lenger vi holder på, jo større og sterkere vokser disse selskapene seg, sier finansministeren til Klassekampen.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har i flere år jobbet for å få på plass et felles regelverk som skal sørge for at de store IT-selskapene betaler skatt der hvor de genererer profitt. Det er varslet at en løsning skal på plass i 2020, skriver avisen.

Nettgiganter som Google og Facebook tar en stadig større del av det norske annonsemarkedet og betaler minimalt med skatt til Norge. Dette kan de gjøre fordi hovedkontorene deres ligger i lavskattland som Irland.

Skattedirektør Hans Christian Holte.
Les også

Skattedirektøren vil skattlegge Facebook og Google

I oktober la OECD fram et forslag til rammeverk som 134 land nå forhandler om. Jensen tror på en løsning, men sier at dersom det skulle vise seg å ikke være tilfelle, må en norsk løsning fås på plass umiddelbart.

Land som Frankrike har ikke ventet på en løsning. De innførte skatt for digitale selskaper i fjor.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.