Jentene gjør mest med mobilen

Jenter ser det som en oppgave å være sosiale og skravlete, også med moderne teknologi.

Oslo (NTB): Jenter er jenter, også i moderne kommunikasjon, viser en undersøkelse som kartlegger ungdommens teknologiske erfaringer.

– I rødstrømpetiden kjempet man for like rettigheter og like muligheter. I dagens senmoderne samfunn virker det som jentene ønsker å markere at de er forskjellige likevel. Dette kan være grunnen til at jenter ser det som sin oppgave å være sosiale og skravlete, også med moderne teknologi, sier forsker Marie Vetleseter Bøe ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Den internasjonale undersøkelsen i regi av ROSE-prosjektet ved Universitetet i Oslo viser at jenter sender flere tekstmeldinger enn guttene, og at jenter bruker mobilkameraet mer.

– For jenter er det viktig å ha mange venner og god tilhørighet. Det kan igjen føre til at man sender mange tekstmeldinger. Kamera brukes også klart oftere av jenter, og min antakelse er at også dette henger sammen med kommunikasjonsbehovet, sier Vetleseter Bøe.

Ungdommene i undersøkelsen sier de bruker internett mye. Jenter bruker moderne teknologi til å kommunisere, mens gutter er opptatt av dataspill og å laste ned musikk.

Professor og ekspert på kjønnsforskjeller i teknologien, Merete Lie ved NTNU, tror ikke veien å gå er å utdanne jenter til kommunikasjonseksperter og guttene til spilleksperter og teknikere.

– Variasjon i bruk og stor bredde er viktig for å nå mange og få dem interessert i å bli gode med kommunikasjonsteknologi. Det burde utnyttes i utdanningen, slik at man både utnytter at alle har noe de er interessert i og behersker – og at de bør gå derfra og utvide området, sier Lie.

Til toppen