BEDRIFTSTEKNOLOGI

Jentene svikter BIs IT-studium

For halvannet år siden startet BI et IT-studium som skal lære studentene å benytte IT i et bedriftsøkonomisk øyemed. BI regnet med at denne fagkombinasjonen ville appellere til jentene i større grad enn de tradisjonelle IT-utdanningene. Men den gang ei.

Da Handelshøyskolen BI i Oslo startet sitt IT-studium høsten 1999 ble det tatt opp 180 studenter. I høst har også BI i Agder og BI i Bergen startet dette studiet. Det er et tre-årig studium som gir 60 vekttall.

- Poenget er å integrere bedriftsøkonomi i IT, eller å lære å bruke IT i et bedriftsøkonomisk øyemed, forklarer Truls Brænden som er teamleder for IT-studiet ved BI i Oslo.

Studentene lærer, ifølge Brænden, mye om databaser og applikasjoner det første året. - Målet er å utvikle kandidater som skal kunne planlegge, anskaffe, implementere og drifte IT-systemer i små og mellomstore bedrifter, sier han til digitoday.no.

Før studiet startet, regnet BI med at kombinasjonen økonomi, ledelse og IT skulle appellere til jentene i større grad enn de tradisjonelle IT-utdanningene. Målet var - og er fortsatt - å få en kvinneandel på minst 33 prosent.

Brænden forteller at det nå er 26 prosent jenter blant BIs IT-studenter, og han kan ikke si seg helt fornøyd med denne andelen. Når det gjelder BI-fagene generelt, er kjønnsfordelingen relativt jevn.

BI har inngått en samarbeidsavtale med Agresso som innebærer bruk av Agressos programvare i de bedriftsøknonomiske fagene. Brænden forteller at BI også prøver å knytte verktøy opp mot de ulike kursene i studiet, og at de jobber med videreutviklingen av dette nå.

BIs IT-studenter har variert bakgrunn. Noen få kommer rett fra skolebenken, men mange har tatt andre utdanninger eller har noen års arbeidserfaring. Snittalderen på IT-studentene er 22 år. BI setter ingen krav til studentene når det gjelder forkunnskaper innen IT.

Ifølge Brænden har næringslivet store forventninger til disse kandidatene, og studentene selv har høyere forventninger til fremtidige lønninger enn BI-studenter generelt. De mener også at de har en fagkombinasjon som er etterspurt i næringslivet.

- Hva slags stillinger kan studentene få når de har gjennomført studiet?

- Det kan for eksempel være IT-konsulentstillinger av ymse slag, eller de kan bli kurskonsulenter for leverandører eller salgskonsulenter av programvare eller maskinvare. De er også godt kvalifisert til stillinger innen prosjektledelse.

Brænden legger til at mange av kandidatene har bedriftsøkonomi- og strategi-fag, og at det dermed er naturlig at de etter noen års arbeidserfaring kan rykke opp i ledende stillinger i IT-avdelinger i store bedrifter.

Les mer om studiet her:

Nytt IT-studium ved BI

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.