Jevn vekst og usikre utsikter for Cisco

Etter gode kvartalstall frykter Cisco at store kunder kan skjære ned på investeringene.

Jevn vekst og usikre utsikter for Cisco

Etter gode kvartalstall frykter Cisco at store kunder kan skjære ned på investeringene.

Nettutstyrsleverandøren Cisco leverte i går tall for fjerde kvartal og for hele regnskapsåret 2007–2008. Resultatet per aksje var så vidt bedre enn det analytikerne hadde ventet.

Sammenliknet med fjerde kvartal i fjor økte omsetningen med 9,9 prosent til 10,4 milliarder dollar, mens resultatet vokste med 4,4 prosent til 2,0 milliarder dollar.

Årsregnskapet viser at omsetningen økte med 13,2 prosent til 39,5 milliarder dollar, mens resultatet vokste med 9,8 prosent til 8,1 milliarder dollar.

Cisco-sjef John Chambers pleier å uttale seg om utsiktene framover for fire kvartaler om gangen. I går viste han til usikre tider, og ville bare uttale seg om inneværende og neste kvartal, der han venter omsetningsvekst på henholdsvis 8,0 og 8,5 prosent. Det innebærer en merkbar oppbremsning sammenliknet med den gjennomsnittlige veksten i regnskapsåret 2007–2008.

Noe av årsaken til at Chambers er mer forsiktig i sine uttalelser, er at store teleoperatører, som tradisjonelt kjøper Cisco-utstyr, oppfattes å være i ferd med å revurdere sine investeringer. Dette har fått analytiker Paul Silverstein i Credit Suisse til å endre sin vurdering av Cisco-aksjen fra «kjøp» til «nøytral», skriver Wall Street Journal.

Analytiker Mark Sue i RBC Capital Markets har en annen oppfatning. Han understreker overfor New York Times at Cisco har levert svært sterke tall, trass i vanskelige tider, og at det er første gang selskapet oppnår en kvartalsomsetning på over 10 milliarder dollar. Han mener at Cisco har tilpasset seg både produkt- og markedsmessig.

Da tallene ble kjent, økte Cisco-aksjen enda 7 prosent etter å ha steget 3 prosent i børsens åpningstid.

I likhet med andre store IT-aktører, er det først og fremst de såkalte «emerging markets», det vil si land som Brasil, Russland, India og Kina, som bidrar til veksten i omsetning. I slike markeder økte Cisco sin kvartalsomsetning med 42 prosent, mot 5 prosent i Nord-Amerika.

Cisco Norge melder om en omsetningsvekst på 25 prosent i fjerde kvartal, sammenliknet med samme kvartal i fjor.

–Veksten er spesielt sterk i segmentet for store virksomheter, samtidig som vi vokser betydelig i SMB-markedet. Kundene etterspør sikre og integrerte samarbeidsløsninger for mobilitet, tale og video. Det investeres også mye i datasentrene, både innen svitsjing, ruting, sikkerhet, WAN-optimalisering og lagringsnett, sier administrerende direktør Jørgen Myrland.

    Les også:

Til toppen