Jimmy Carter nekter å bruke epost

USA overvåker alt, sier eks-presidenten.

Jimmy Carter nekter å bruke epost
FRYKTER USAs OVERVÅKING: Jimmy Carter, tidligere amerikansk president. Bilde: REX/Theo Kingma/All Over Press

Jimmy Carter (89), Nobel-fredsprisvinner og tidligere amerikansk president, sa mandag at USAs etterrretnings overvåking har kommet helt ut av kontroll etter terrorangrepene 11. september 2001.

Nå nekter han å bruke e-post og sverger til håndskrevne brev.

Årsaken er at han ikke er i tvil om at USA overvåker og registrerer innholdet i «nærmest enhver telefonsamtale og e-post», skriver Associated Press og BBC.

Carter fikk fredprisen i 2002 for sitt arbeid med fredsmekling og kamp for menneskerettigheter.

Etter at han forlot presidentembedet i 1981 er han mest kjent for sitt humanitære engasjement, et arbeid som gjør at han ofte er i kontakt med ledende politikere og opposisjonelle i en lang rekke land.

– Jeg føler at mine telefonsamtaler og e-post blir overvåket, og det er noen ting jeg bare ikke ønsker at alle skal vite, sier Carter med henvisning til National Security Agency (NSA) og andre etterretningsorganer.

Ifølge nyhetsbyrået kaller han den elektroniske overvåkningen en krenkelse av grunnleggende menneskerettigheter.

89-åringen sier at han begynte med håndskrevne brev allerede for 2-3 år siden, altså før den nå spionsiktede varsleren Edward Snowden lekket dokumentert som avslørte NSAs massive overvåking av internett og telefonforbindelser.

USAs tidligere president er ikke alene om å ta sine forholdsregler blant kjente amerikanske politikere.

Også sittende statsråd for innenriks sikkerhet, Janet Napolitano, kvinnen med det øverste ansvaret for å «beskytte og sikre kyberrommet» holder seg langt unna e-post, både privat og i jobben sin.

Les mer om: