Jimmy Wales vil ta rotta på Google

Dagens søkemotorer er avleggs, mener nettlegenden. Men når blir hans eget alternativ ferdig?

Wikipedia-gründer Jimmy Wales tar opp kampen med Google, Yahoo og Microsoft. Her fra hans besøk i Oslo tidligere i sommer.
Wikipedia-gründer Jimmy Wales tar opp kampen med Google, Yahoo og Microsoft. Her fra hans besøk i Oslo tidligere i sommer.

Dagens søkemotorer er avleggs, mener nettlegenden. Men når blir hans eget alternativ ferdig?

Jimmy Wales er aller mest kjent som mannen bak fenomenet Wikipedia, verdens største nettleksikon.

Wales er i dag styreleder for oppslagsverket, og bruker mye av tiden sin på å reise jorden rundt for å prate om ytringsfrihet. Men også andre typer frihet opptar Wikipedia-gründeren. Han er for eksempel brennende opptatt av åpen kildekode.

Når han ikke jobber med Wikipedia går tiden hans med til Wikia, som i motsetning til Wikipedia ikke er en ideel organisasjon. Det er et helt vanlig selskap.

Et av selskapets prosjekter er Wikia Search, som har til hensikt å være en mye mer åpen søkemotor enn alternativene fra Google, Yahoo og Microsoft. Meningen med tjenesten er at brukerne selv skal kunne modifisere og forbedre den, omtrent slik artikler rettes i Wikipedia.

Mener algoritmer er avleggs

Selv mener Wales at avanserte algoritmer og reglene som styrer søkeresultatene i dagens søkeportaler er avleggs. Det grunngir han med at friheten mangler, og at løsningene mangler forutsigbarhet og åpenhet.

Løsningen er ifølge Wales å basere morgendagens søketeknologi på menneskelig intelligens, ikke automatiske søkealgoritmer.

Denne uken var mannen i Singapore, og bekymret seg over manglende konkurranse blant søkemotorene. Wales viste til over 90 prosent av alle søk i USA gjøres hos de tre store søkeselskapene.

- Ønsker vi virkelig at all trafikken vår, og selve den redaksjonelle kontrollen over internett skal håndteres av ett, to eller tre selskaper, spurte Wales retorisk.

Ting tar tid

Det er likevel en lang vei å gå før hans eget alternativ kan ta opp kampen med de aller største.

Rett før sommeren var Wales på besøk i Oslo. Et et intervju med digi.no spurte vi om når han trodde Wikia Search ville bli modent nok til å konkurrere med de største.

- Det vil minst ta et par år før vi kan konkurrere med Google, sa Jimmy Wales.

Nylig ble Wikia Search lansert i ny versjon, den såkalte "second alpha"-versjonen.

    Les også:

Til toppen