Jini - en magisk ånd i nettverket

Mens år 2000 vil få støvete datamaskiner til å knele, vil årtusenskiftet innlede en ny æra for nettverkskommunikasjon. Jini heter systemet fra Sun Microsystems som skal gi oss såkalt spontan nettverkskobling og smertefri nettverksadministrasjon.

Mens år 2000 vil få støvete datamaskiner til å knele, vil årtusenskiftet innlede en ny æra for nettverkskommunikasjon. Jini heter systemet fra Sun Microsystems som skal gi oss såkalt spontan nettverkskobling og smertefri nettverksadministrasjon.

Skal vi tro lovordene som Suns nye genistrek har høstet blant de mange nettverksselskapene i Silicon Valley, så vil vi mot slutten av 1999 endelig slippe å måtte fikle med kompliserte nettverksinnstillinger eller ergre oss over manglende drivere dersom vi har anskaffet utstyr som er levert av en Jini-sertifisert partner.

Sun har i all hemmelighet utviklet et system basert på Java som skal sørge for at alt vi i fremtiden kjøper av konsumentelektronikk og hvitevarer, enten vi snakker om printere, mobiltelefoner, PCer, PDAer eller kjøleskap, skal kunne kobles sammen og virke ved første forsøk uten at vi behøver å trykke et eneste tastetrykk eller lese en eneste installasjonshåndbok.

Jini, uttales Genie (engelsk for ånd), er kort fortalt et sett av instruksjoner som gjør at en samling med Java Virtuelle Maskiner kan arbeide sammen og dele data. Systemer skal kunne virke spontant så snart man har etablert en fysisk nettverksforbindelse mellom de to på samme måte som man kan starte å ringe en telefonsamtale så fort man har fått summetone uavhengig av hva slags merke eller modell telefonapparatet har.

Mens Java ble lansert under det berømte slagordet "Write Once, Run Anywhere" er Jini sitt slagord "Connect Anything at Anytime, Anywhere".

Jini-prosjektet ble startet samtidig med Java i 1994, men Sun har valgt å holde sin magiske ånd i lampen inntil for et par uker siden. Nå skal systemet åpnes for omverdenen. Inspirert av Netscape's Mozilla-modell og Linux GPL vil kildekoden til Jini bli gjort åpen tilgjengelig i løpet av 4. kvartal 1998. Sun skal sørge for kontroll gjennom et lisensierings- og sertifiseringsprogram som blir publisert i løpet av august.

Blant de første 30 Jini-partnere finnes kjente navn som Quantum, Ericsson, Canon, Epson, Toshiba og Mitsubishi. Først mot slutten av 1999 regner Sun med at de første leverandørene kan levere Jini-godkjente systemer.

Jini vil åpne vei for mange visjoner som har haltet lenge, ikke minst for konsepter som Smarthus. I 1999 vil muligens de første kjøleskap bli levert som vil kunne bli fjernstyrt enten fra din PalmPilot som kommuniserer trådløst med din mobiltelefon eller gjennom signaler sendt via strømnettet fra kjøleskapsfabrikanten. Ikke uventet skal Microsoft også ha startet arbeidet med en konkurrerende plattform.

Til toppen