Jiro blir til lagring som Java til programmering

Teknologispisse selskap, inkludert norske Tandberg, slutter seg til Suns Jiro-teknologi. Jiro er en samlende arkitektur for å drifte store lagringsnett.

Teknologispisse selskap, inkludert norske Tandberg, slutter seg til Suns Jiro-teknologi. Jiro er en samlende arkitektur for å drifte store lagringsnett.

Jiro er en utvidelse av Java. Det er en implementasjon av en spesifikasjon kjent som FMA (Federated Management Architecture) som er utviklet under Java-fellesskapets program JCP (Java Community Process). Spesifikasjonen støtter CIM-modellen (Common Information Model) gitt av lagringsnettindustriens egen forening SNIA (Storage Networking Industry Association).

Jiro er med andre ord solid forankret i lagringsindustriens standarder og organisasjoner. Hensikten med Jiro er å tilby en åpen, Java- og komponentbasert infrastruktur for å opprette og fordele tjenester innen drift av lagringssystemer.

Poenget er å kunne forenkle og automatisere drift av lagringssystemer og redusere driftskostnader. Man lover videre raskere fordeling av ressurser og tjenester, og større fleksibilitet til å velge og forandre løsninger. Det endelige målet er å sikre at visjonen som mange av deltakerne i prosjektet har, der tusener av disker, båndstasjoner, DVD-enheter og så videre samles i en felles og sikker drift, uavhengig av hvor de befinner seg i nettverket.

Jiro krever at de som leverer lagringsenheter, også lager en egen styringskomponent, kalt "management facade bean". Disse bønnene samspiller med de grunnleggende tjenestene i Jiro. De "FederatedBeans" og de grunnleggende tjenestene ("Base Management Services") aksesseres gjennom en Jiro driftskonsoll. Jiro-bønnene er felles for alle operativsystemer, på samme måte som andre Java-komponenter.

Teknologien støttes per i dag av disse selskapene: Ancor Communications, ATL Products, BMC Software, Bridges for Islands, CNT, CDS, Crossroads, CrosStor, DPT, ECCS Inc., Exabyte, Fujitsu Computer Products of America, Gadzoox, G2 Networks, Hitachi Data Systems, Legato, Nishan Systems, Pathlight Technology, Inc., Plasmon, QLogic, Quantum, Prisa Networks, Reservoir Labs, Seagate, SER, Solid Data Systems, Spectra Logic, StorageTek, Sun Microsystems, Tandberg, Terascape, Tracer, Veritas Software og Vixel.

Det første selskapet som har levert en Jiro-bønne, er Ancor Communications. Denne spesialisten på optiske svitsjer til lagringsnett kunngjorde en Jiro-bønne til sine Fibre Channel-svitsjer 6. mars i år. Bønnen er utviklet med Jiro Technology Developer's Release 0.9, og kan lastes ned fra nettstedet til Jiro. Utviklingsverktøyet ble sluppet av Sun 1. februar i år.

For å illustrere hvordan Jiro-driftet lagring er ment å fungere, tenker Sun seg en scenario der ordreprosesseren i en stor e-forretning plutselig går tom for disk. Med Jiro-drift vil en bønne for filsystemovervåkning ha samlet statistikk og laget løpende prognoser for framtida. Straks den merker at et gitt filsystem er i ferd med å fylles, sender overvåkningsbønnen en forespørsel til en avsatt diskreserve. Ledig kapasitet i diskreserven legges automatisk til volumet til ordreprosessoren. I stedet for panikkartede manuelle tiltak for å kople til flere disker, løses problemet før det egentlig oppstår, uten ytre innblanding. Drifting av lagringssystemer gjøres ikke bare rimeligere, men også mer pålitelig.

Les mer om Jiro:


Jiro Technology

Les mer om lagringsnett:


90 prosent av IT-investeringen blir lagring
Lagringsnett på 17 terabytes med garantert oppetid
EMC ikke lenger kun for de største

Til toppen