KARRIERE

Jobbkarteller er vanlige i Europa

Undersøkelse viser utbredt bruk av hemmelige avtaler som hindrer ansatte i å bytte jobb.

23. juli 2007 - 10:20

Det ble bråk i mai/juni i år da det ble kjent at WM-data hadde inngått avtaler med sine kunder om at de ikke kunne ansette deres folk. Deler av striden gikk på at de ansatte ikke kjente til avtalene, mens WM-data hevdet at de på ingen måte var hemmelige.

En samlet norsk IT-bransje tok avstand fra slike hemmelige avtaler, men det kom raskt frem at mange har begrensninger av forskjellige slag som potensielt kan hindre ansatte fra å gå fra en leverandøren til en kunde.

    Les også:

Problemet er på ingen måte et særnorsk tilfelle. Ifølge en undersøkelse utført av danske HK Privat, er det vanlig med slike kartellavtaler i Europa.

- Det er et internasjonalt problem, og derfor må vi ha internasjonal lovgivning på området, sier Morten Skov, politisk konsulent i HK Privat, til Computerworld Danmark.

Undersøkelsen viste at det var konkrete eksempler på hemmelige kartellavtaler som hindret ansatte i å bytte jobbi i Sverige, Finland, Belgia, Storbrittania, Spania, Østerike og Nederland.

IT-bransjen fremsto som en av verstingene, med store internasjonale IT-selskaper som de største synderne, ifølge undersøkelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.