BEDRIFTSTEKNOLOGI

Jobs feiret Mac-utviklerne med nyhetsdryss

Over 2500 utviklere tar del i Apples internasjonale utviklerkonferanse. Apples iCEO ("interim" toppsjef) Steve Jobs feiret dem med nytt operativsystem, nye bærbare Mac, OpenGL 3D grafikk og bedre talegjenkjenning.

Eirik Rossen
11. mai 1999 - 01:08
Besøkstallet på Apples WWDC - Wordwide Developers Conference - i San Jose i California er høyere enn noen gang, og over 40 prosent større enn i fjor. Hovedtalen til Jobs gikk ut i sanntid i QuickTime 4 over Internett. Jeg hadde forberedt meg ved å installere den nye multimedia-applikasjonen på flere PC-er, men måtte ta til takke med feilmeldingen "traffic too heavy for server". En telefon hjem til Arne Odden, markedssjef i Apple Norge, avslørte at denne fulgte med i foredraget over en halv ISDN-linje. Men han har jo Mac...

Ifølge Jobs er Mac-verden beriket med over 3100 nye eller oppgraderte programvaretitler de siste 12 måneder. Mye av dette tilskrives iMac-en, en av de få maskinene som trekker nye brukere til IT-verden og Internett.

Jobs kunngjorde en rekke interessante nyheter:

Mac-ens operativsystem oppgraderes fra versjon 8.5 til versjon 8.6. Har du 8.5 fra før, er oppgraderingen gratis. Hvis du ikke orker å laste ned fra Internett, kan du bestille CD-ROM-en for såvidt under 20 dollar. Flere Mac-modeller får det nye systemet med en gang. I løpet av noen uker vil alle mye Mac leveres med 8.6. Jobs lover blant annet at 8.6 skal være langt mer stabil enn 8.5.

8.6-versjonen av Sherlock søker gjennom flere nettsteder, og kan også brukes til flere filtyper på den lokale disken, også dem i html- og pdf-formatet (det siste er formatet til Adobe Acrobat som brukes mye til å distribuere større dokumenter).

Mer maskinvare håndteres bedre. Nøyere energistyring skal forlenge levetiden til batteriene på de bærbare PowerBook Mac-ene med over en time. Det er støtte til dataoverføring på flere mobiltelefoner fra Nokia og Ericsson. USB og FireWire er oppdatert, og det er støtte til DVD-RAM. Mac-ens nye Java virtuelle maskin skal kunne kjøre Java-programmer opptil fem ganger så raskt som versjonen i MacOS 8.5.

Nye bærbare PowerBook veier under 2,7 kilogram med batteri (mot 3,6 kilogram for dagens modeller), og kan kjøre kopper-baserte utgaver av G3-prosessoren i opptil 400 MHz. Apple hevder at ytelsen er mer dobbelt så høy som for de beste Intel-baserte bærbare. Dette gjelder prosessorytelsen, målt etter heltallstesten ByteMark. Batteriet skal kunne tåle opptil fem timers drift før det gir seg. Med to batterier kan du altså holde det gående litt mer enn bare gjennom en vanlig arbeidsdag. V.90-modem er standard, i likhet med USD og 10/100Base-T Ethernet. Maks minne er 384 MB, maks disk er 10 GB. Skjermen er 14,1 tommers TFT.

OpenGL for Mac betyr at Mac-utviklerne har tilgang til SGIs programmeringsgrensesnitt for 3D-grafikk og til det tilsvarende programvarebiblioteket. Det har betydning ikke bare for framtidige spill til konsumentmarkedet, men også for profesjonelle anvendelser innen visualisering og modellering. Grafikk-modulene kan lastes ned fra Apples nettsted, gratis.

Jobs kunngjorde også en allianse med taleteknologispesialisten Dragon Systems som tar på seg å utvikle og markedsføre Mac-produkter basert på Dragon NaturallySpeaking, talegjenkjenneren som blant annet nyttes av Corel og som er den mest selgende av sitt slag i USA. I første gang er det snakk om amerikansk og britisk engelsk. Andre aktuelle språk er fransk, tysk og japansk. De engelske applikasjonene vil komme seinere i år.

Mens Compaq innskrenker distributørtallet, satser Apple på motsatt strategi. Jobs sa at den store kjeden Sears om kort tid vil selge iMac og USB-periferiprodukter til iMac ved 825 utsalgssteder over hele USA.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.