BEDRIFTSTEKNOLOGI

Jobs gir klonemarkedet nådestøtet

Gårsdagens kjøp av Power Computing gir Apple Computer tilgang til det lukrative direktesalgsmarkedet, samtidig som det betyr nådestøtet for Apples lisensieringspolitikk.

Jens Kanden
3. sep. 1997 - 12:19

I en pressekonferanse tirsdag bekreftet Steve Jobs at Apple ikke vil lisensiere fremtidige teknologier som Rhapsody og Common Hardware Reference Platform, CHRP, som ville ha muliggjort produksjon av Mac-kloner med standardkomponenter.

Jobs sa på pressekonferansen at lisensavtalene som ble inngått for to år siden ikke var fair overfor Apple fordi de ikke reflekterte Apples reelle kostander for utvikling og produksjon av Macintosh-serien.

- Lisensinnehaverne er ikke en gang i nærheten av å betale sin andel av utvikling- og markedsføringskostnader for Mac. Vi endte opp med å subsidiere hver klone med flere hundre dollar, sa Jobs til Wall Street Journal.

Jobs sa også at klonemakerne ikke har utvidet Macintosh-markedet; bare én prosent av klonekundene var nye Mac-kunder.

Fred Anderson, finansdirektør i Apple Computer, forklarte at selskapet ikke har greid å forhandle frem en avtale som er finansielt forsvarlig for Apple.

- Hvis vi hadde et lisensieringsprogram som virkelig utvidet plattformen og økte kundemassen og verdiene for aksjonærene, ville vi hatt en positiv holdning til lisensiering. Vi har ikke greid å forhandle frem nye avtaler som er økonomisk forsvarlig for Apple og aksjonærene, forklarte Anderson.

- Hver gang en lisensinnehaver selger en klone, subsidierer vi klonen med flere hundre dollar. Det er ikke konkurranse; det er subsidiering, svarte markedsdirektør i Apple Computer, Guerrinno De Luca, på spørsmål om ikke Apple fjernet konkuransen i Mac-markedet.

I et memo til Apple-ansatte tirsdag, gjengitt i San Jose Mercury News, sa Jobs at Apple var villig til å lisensiere Mac OS på CHRP og bærbare maskiner, men til en høyere pris. Dette avviste Mac-kloneprodusentene. Jobs understreker at selskapet vil respektere alle eksisterende avtaler med kloneprodusentene som gir dem rett til å distribuere Mac OS 8 med sine systemer.

Jobs sa også at Apple ikke har noen planer om å kjøpe opp noen av de andre kloneprodusentene.

- Det er allmenn oppfatning at Apple misset en kjempesjanse i perioden 1988-1992 til å lisensiere Mac OS, og at, dersom Apple hadde gjort det, kunne Mac OS ha vært en reell konkurrent til Windows som standard på personlige computere, skriver Jobs i memoet.

- Vi kommer aldri til å vite hva som ville skjedd. Dessverre har oppfatningen om at Apple lot en slik kjempemulighet glippe, fulgt selskapet siden den tid, noe som førte til den elendige beslutningen som ga dagens lisensavtaler.

- Idag kvitter vi oss med fortiden og begynner å skape vår fremtid, proklamerer Jobs.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.