Jobs plukker ut ny sjef

Det var i natt norsk tid Apple annonserte at Dr. Gil F. Amelio hadde trukket seg som administrerende direktør og styreformann. Steve Jobs blir rådgiver for styret og skal selv være med å velge den nye sjefen for Apple.

Det var i natt norsk tid Apple annonserte at Dr. Gil F. Amelio hadde trukket seg som administrerende direktør og styreformann. Steve Jobs blir rådgiver for styret og skal selv være med å velge den nye sjefen for Apple.

Amelios avgang ble annonsert rett etter de store finansmarkedene stengte onsdag ettermiddag. Apples korte pressemelding forteller lite om grunnen til Amelios plutselige oppsigelse.

Enkelte analytikere hevder at Amelio ble bedt av styret om å trekke seg. Dissee hevder at Apples styre har sittet i møter med Amelio i helgen og at det på bakgrunn av disse møtene ble "vedtatt" at Amelio skulle trekke seg som toppsjef og fra styret. Hvilken rolle Steve Jobs har hatt i denne prosessen er uklar, men det er kjent at han har kritisert Amelio i samtaler med venner og styremedlemmer.

Gilbert Amelio har i skrivende stund ennå ikke kommet med noen kommentarer til sin pluteslige avgang.

Amelio har i det siste vært sterkt kritisert fra sentrale personer i bransjen og fra Apples egne ansatte for å ha vært for treg til å snu Apple fra et minusforetak til et lønnsomt selskap. Fra Gil Amelio overtok styringen i februar 1996 og fram til april 1997 har Apple tapt 1,6 milliarder amerikanske dollar. Analytikere sier at tapene vil øke med ytterligere USD70 millioner for budsjettkvartalet som endte i juni.

Ryktene om at Apple-resultatet i siste kvartal vil være betydelig svakere enn tidligere estimert, har fått ny vind i seilene etter Amelios avgang. Flere spekulerer nå i om Apple vil bli lagt ut for salg. Økonomidirektør Fred Anderson, som nå er fungerende toppsjef i Apple, vil ikke lenger anslå når Apple vil gå i pluss. Fram til i går har ledelsen i Apple hatt som offisielt uttalt mål at selskapet skal gå med overskudd i fjerde budsjettkvartal, som ender i september.

Anderson har uttalt at Apple for øyeblikket ikke er ute for å finne potensielle kjøpere. Analytikere på Wall Street tror at det vil bli svært vanskelig å finne kjøpere på grunn av alle problemene Apple står overfor. Dette på tross av at verdien på selskapet er svært lav. Ved Nasdaqs stengetid i går var aksjekursen USD 13,6875 noe som tilsvarer et fall på 6,25 cents.

I perioden til den nye presidenten er ansatt vil den gamle gründer Steve Jobs få en nøkkelrolle i Apple. Han skal være spesialrådgiver for både styret og ledelsesteamet. Apple har ikke spesifisert hans arbeidsområde noe nærmere og Jobs selv har nektet å kommentere dette.

Apple har satt ned en komité for å finne Amelios etterfølger. Gruppen består av visestyreformann A.C.Markkula, styremedlem Edgar S. Woolard, Fred Anderson og Steve Jobs.

Woolard har uttalt at de er på utkikk etter en erfaren leder som er mer kundeorientert enn det Amelio var. - Med en kundeorientert leder og Apples produkter og teknologi, har selskapet alle ingredienser som trengs for å bli en suksess, mener Woolard.

Å overta styringen i Apple vil bli en tøff oppgave. Amelio er den tredje toppsjefen i selskapet på fire år. John Scully gikk av i 1993 og Michael Spindler i 1996. Da Spindler ble presset til å trekke seg i 1996 var Apple i samtaler med Sun Microsystems hvor de diskuterte en mulig overtakelse av Apple. Under denne prosessen var Amelio styremedlem i Apple og kjempet mot oppkjøpet, samtidig som han drev lobbyvirksomhet for at han skulle overta roret etter Spindler.

Grunnen til at Amelio fikk styret på sin side var hans rykte som en "transfomasjonskunstner" og hans erfaringer fra store snuoperasjoner - eksempelvis fra perioden som sjef for National Semiconductor. Men noen av disse talentene var sterkt overdrevet. - Jeg ansatte ham, og det angret jeg på i fem år,

sier National Semiconductors grunnlegger, Charles Sporck, til Wall Street Journal. Sporck sier rett ut at Amelio gjorde stor skade i National. Amelio greide å kutte kostnader, men teknologiutviklingen klarte han ikke å følge med på.

Det samme kan sies om Amelios korte periode som toppsjef i Apple. Han reduserte kostnadene med USD 600 millioner for å bedre likviditeten. Analytikere mener imidlertid at han ikke kuttet hardt nok, og noen sier at grunnen til det var fordi han ville ha et godt forhold til de ansatte. Tidligere medarbeidere hevder at Amelio heller ikke hadde noen langsiktig strategi. Andre har kritisert hans oppkjøp av Steve Jobs' NeXT Software i desember. De mener at han betalte for mye for et produkt som er utrangert.

Andre forsvarer Amelio fordi Apple var allerede et synkende skip da han overtok. Analytiker James Staten i Dataquest mener at Amelio er gjort til syndebukk for Apples problemer.

Under en konferansesamtale med diverse nyhetsbyråer onsdag, ville verken visepresidentene Fred Anderson eller Guerrino De Luca si noen om hva Amelio vil få i godtgjørelse for å slutte i jobben. Men i Amelios ansettelseskontrakt slås det fast at ved en ufrivillig avlutting av arbeidsforholdet skal han få en utbetaling på USD 10 millioner.

Amelios lønn som toppsjef i Apple var USD 990.000 pluss bonuser, én million aksjer i Apple og et eget privatfly til disposisjon.

Ellen Hancock sa også opp sin stilling på onsdag. Hun kom til Apple fra National Semiconductor sammen med Amelio. Etter at Apple kjøpte opp NeXT Software Inc.og organisasjonen ble endret ble mange av hennes ansvarsområder overført til Jobs kollegaer. Det var derfor ventet at hun snart ville trekke seg fra Apple.

Til toppen