RESULTATERFINANS

Jobs' sykmelding er allerede glemt

Fryd på børsen over enda et rekordkvartal, med seks milliarder dollar i ren fortjeneste.

19. jan. 2011 - 08:44

Apple la i går kveld tall for første kvartal i regnskapsåret 2010–2011. Sammenliknet med samme kvartal for et år siden økte omsetningen med 71 prosent til 36,7 milliarder dollar. Nettoresultatet økte med 78 prosent til 6,0 milliarder dollar.

Det er Apples beste kvartal noen sinne.

Apple-sjef Steve Jobs jubler.

– Vi hadde et fenomenalt julekvartal, med rekordsalg av Mac, iPhone og iPad. Vi fyrer av på alle sylindre og har oppsiktsvekkende ting på gang, er hans kommentar.

Tallene var i overkant av det analytikerne hadde ventet.

Også prognosen for inneværende kvartal er bedre enn det analytikerne hadde sett for seg. Ifølge Bloomberg var deres forventning en omsetning på 20.9 milliarder kl og et nettoresultat per aksje på 4,47 dollar. Prognosen som Apple kunngjorde i går lyder på en omsetning på 22 milliarder dollar og et nettoresultat per aksje på 4,90 dollar.

Normalt skulle et rekordkvartal akkompagnert av en lysende prognose ha sendt aksjekursen rett til værs. Det skjedde ikke. Apple-aksjen økte med beskjedne 1,3 prosent da regnskapet ble lagt fram etter børsens stengetid.

Dette har sammenheng med toppsjefens sykmelding, som Apple for øvrig ikke kommenterte da regnskapet og prognosen ble lagt fram.

    Les også:

Data fra Yahoos finanstjeneste viser jevn stigning for Apple-aksjen fra årsskiftet til fredag i forrige uke. Det er normalt i en situasjon der det er åpenbart at et selskap nærmer seg dagen for offentliggjøringen av et kvartalsregnskap som alle antar må være særdeles bra. 31. desember var kursen 322,6 dollar. Forrige fredag, 14. januar, nådde den 348,5 dollar.

Mandag 17. januar, da Jobs varslet alle ansatte at han var sykmeldt inntil videre, var børsen stengt på grunn av helligdagen Martin Luther King's Day. Tirsdag åpnet Apple-aksjen med en kurs på 332,3 dollar, men den begynte å stige med én gang, og da børsen stengte hadde den kommet opp i 341,1 dollar. Når børsen åpner i dag kan man vente en kurs på 345,5 dollar. Det er 7,1 prosent bedre enn ved årsskiftet, som var også var aksjens årsbeste for 2010.

Det tyder på at en nøye regi har begrenset børsvirkningen av Jobs' sykmelding, og at markedet er forsont med at sjefens fravær ikke vil ødelegge for Apple de nærmeste månedene.

Apples samlede omsetning i kvartalet fordeler seg slik:

  • Stasjonære Mac: opp 2 prosent til 1,73 milliarder dollar
  • Bærbare Mac: opp 34 prosent til 3,67 milliarder dollar
  • iPod opp 1 prosent til 3,43 milliarder dollar
  • iTunes med mer: opp 23 prosent til 1,43 milliarder dollar
  • iPhone og relaterte produkter og tjenester: opp 88 prosent til 10,5 milliarder dollar
  • iPad og relaterte produkter og tjenester: 4,61 milliarder dollar (produktet fantes ikke per desember 2009)
  • Annen maskinvare, programvare og tjenester: opp 25 prosent til 1,38 milliarder dollar

Det ble i kvartalet solgt 1,22 millioner stasjonære Mac, 2,90 millioner bærbare Mac, 19,4 millioner iPod, 16,2 millioner iPhone og 7,33 millioner iPad.

Det vekker spesiell oppsikt at iPhone økte med 88 prosent i omsetning, og 86 prosent i volum. Det eneste negative er volumnedgang på stasjonære Mac på 1 prosent, og på iPod på 7 prosent. Volumtallene tyder på at iPod er blitt en typisk julegave: Volumet er mer enn doblet fra septemberkvartalet til desemberkvartalet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.