Jobs tilbake i Apple

Apple Computer kjøper Next Software Inc for 0 millioner og får med seg Steve Jobs på kjøpet. Dermed er grunnleggeren i Apple, etter elleve års fravær, tilbake i selskapet han og Stev Wozniak startet i en garasje i Silicon Valley i 1976. Spørsmålet er om Jobs kan gi Apple tilbake magien og stillingen som innovatør i bransjen.

Apple Computer kjøper Next Software Inc for 0 millioner og får med seg Steve Jobs på kjøpet. Dermed er grunnleggeren i Apple, etter elleve års fravær, tilbake i selskapet han og Stev Wozniak startet i en garasje i Silicon Valley i 1976. Spørsmålet er om Jobs kan gi Apple tilbake magien og stillingen som innovatør i bransjen.

Etter mange måneder med nøling har Apple kaste loddet i OS-kampen. Fredag annonserte Apple at de kjøper NeXT Software Inc og fusjonerer det inn. For $400 millioner får Apple alle NeXTs produkter, tjenester og teknologier, ikke minst NEXTSTEP, operativsystemet til NeXT. Med på kjøpet får Apple teknologen og selskapets egen grunnlegger, Steve Jobs som vil jobbe direkte under Gil Amelio, Apples styreformann og administrerende direktør. Dermed er ringen sluttet, og Jobs er tibake i selskapet han grunnla sammen med Steve Wozniak i 1976 og ble sparket fra i 1985 av sjefen på den tiden, John Sculley.

Resultatet av fusjonen mellom Apple og NeXT kan bli meget spennende. NeXT har en god posisjon innen objektorientert programvareutvikling, og NEXTSTEP kan tilføre det aldrende MAC OS egenskaper slik at Apple får et robust, multimedia-rikt og Internett-kapabelt operativssystem. Det tidligere svært så innovative MAC OS, har i de senere årene, som følge av utallige oppdateringer, blitt tregt, overdimensjonert og ustabilt.

Nå ser det ut til at Apple har tatt de første stegene på veien mot en ny OS-strategi og at selskapet holder det de lovet; å annonsere planene for det nye MAC OS i forbindelse med Mac World i San Francisco i januar. I pressemeldingen fra Apple og NeXT lover selskapene at Dr. Gilbert F. Amelio, Ellen Hancock - Apples sjefsteknolog, og Steve Jobs skal annonsere hvordan Apple skal innlemme NeXT-teknologi i fremtidige utgaver av Mac OS.

Det er helt klart at mange Mac-entusiaster vil bli meget glad over å høre at Steve Jobs er tilbake i Apple. Jobs er kjent som en visjonær innovatør og har muligheten til å gi Apple litt av magien tilbake, men det er viktig å huske at det er et helt annet Apple i en helt annen virkelighet, enn da Jobs herjet i Apple på 70- og 80-tallet. Allikevel tror jeg Jobs' hjemkomst til Apple er meget viktig. For det første tar han med seg innovativ teknologi som Apple kan dra nytte av. Videre følger det med en rekke dyktige mennesker, ikke uvesentlig i en tid det er vanskelig og dyrt å skaffe seg talentfulle medarbeidere i databransjen. Ikke minst vil Apple-Next representere et større univers, en viktig faktor for at plattformen skal tiltrekke seg utviklere av programvare. Apple har vært i en trend hvor stadig flere utviklere har droppet Apple-plattformen til fordel for Wintel-plattformen. Nøkkelen til Apples fremtid ligger i å snu denne trenden til at flere utvikler for Mac-plattformen slik at mer programvare blir tilgjengelig for Mac. Programvaretilgjengelighet er helt essensielt for at en plattform skal kunne tiltrekke seg nók brukere.

Jobs retur til Apple kan være et tegn på at pendelen svinger tilbake i Apples favør eller det kan være et desperat forsøk fra en fordums storhet.

Hva synes du?

(Hvis du skulle ha problem med å sende herfra, send til e-postadresse: jens@kanal1.no)

Til toppen