Jobs tilbake på jobb

Inntar kontoret tre uker før tiden.

Jobs tilbake på jobb
(Bilde: Per Ervland)

Inntar kontoret tre uker før tiden.

Steve Jobs er sykemeldt fram til mandag 29. juni. Nå sier kilder innen Apple at han har «tjuvstartet» på jobben.

I følge Apple-personale som Wall Street Journal har snakket med er Jobs nå stadig å se i korridorene i hovedkvarteret i Cupertino utenfor San Francisco.

Han har imidlertid stukket innom ved flere anledninger tidligere i sykmeldingsperioden.

Jobs ble sykmeldt fra 1. januar på grunn av et mystisk helseproblem verken han eller Apple ville uttale seg om.

Senere ble det offentliggjort hva sykdommen, som ikke skal ha sammenheng med kreftoperasjonen, dreide seg om.

Kroppen hans nektet å ta til seg protein, noe som førte til at han gikk inn i en form for ufrivillig sultestreik. Tilstanden ble imidlertid korrigert av en kombinasjon av kunstig ernæring og medikamenter.

Steve Jobs har tidligere gjennomgått store helseproblemer. I 1994 ble han operert for Jen sjelden form for kreft i bukspyttkjertelen. Operasjonen var vellykket, og Jobs ble relativt raskt friskmeldt.

Spekulasjonene har gått høyt om Apple-sjefens helse. Det hele toppet seg da Bloomberg publisert en nekrolog ved en feiltakelse og Jobs måtte ty til det udødelige Mark Twain-sitatet «ryktene om min død er betydelig overdrevet».

Mange har stilt spørsmål ved om Apple vil klare seg like godt uten Jobs ved roret. Men i løpet av de fem månedene topplederen har vært fraværende tyder lite på at Jobs-effekten er avgjørende. Apple-aksjen har steget med 68 prosent på Nasdaq siden Jobs meldte seg syk. Totalt steg Nasdaq 24 prosent i samme periode.

Mens annen forbrukerelektronikk lider sterkt under finanskrisen, stiger fortsatt salget av iPhone og iPod mot himmelen. Salget av Apples Mac-maskiner viser derimot noe nedgang, og er i ferd med å tape en del av markedsandelen plattformen har vunnet i forhold til Windows.

I kveld norsk tid forventes det at Apple lanserer en ny utgave av iPhone. I følge spekulasjonene dreier endringene seg blant annet om 16GB og 32GB-utgaver i stedet for de nåværende 8 og 16GB-variantene, noen mindre designjusteringer og nytt kamera med høyere oppløsning, videomulighet og autofokus.

Versjon 3.0 av iPhones firmware er også like om hjørnet. Det spekuleres i tillegg om en billig-utgave av iPhone til under hundre dollar.

Kilder nær Apple avviser imidlertid at Jobs - uansett hvor frisk han nå måtte være - selv vil står for presentasjonene på WWDC i kveld.

Til toppen