JUSS OG SAMFUNN

Jobs varsler patentstrid om video

Apple-sjefen mener det åpne Theora-formatet snart vil bli angrepet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mai 2010 - 10:24

Videoformatet Ogg Theora har blitt fremmet som ett av to alternativer for HTML5-basert webvideo, sammen med H.264.

Nettleserleverandørene er splittet i sitt syn på hvilke formater de ønsker å støtte. Det er i liten grad teknologiske årsaker til dette. I stedet er det lisenser og potensielle patentkrav som ligger til grunn for valgene.

Apple har lenge sagt at selskapet ikke vil støtte Ogg Theora fordi selskapet mener det hviler potensielle patentkrav over formatet. Nå har Apple-sjef Steve Jobs kommet med litt mer informasjon om dette.

I en e-postmelding til Hugo Roy i Free Software Foundation Europe skriver Jobs at alle videocodecer er dekket av patenter.

- En patentsammenslutning blir nå satt sammen for å gå etter Theora og andre «åpen kildekode»-codecer. Dessverre, bare fordi noe er åpen kildekode, verken betyr eller garanterer dette at det ikke krenker andres patenter. En åpen standard er ikke det samme som å være royaltyfri eller åpen kildekode, skriver Jobs i en melding som er gjengitt med fulle headere.

Tre av de fem største nettleserne, samt flere av de mindre kjente, støtter i dag Theora. Google Chrome støtter begge formater, Opera kun Theora i dag, men ser på sikt ut til å kunne støtte andre formater gjennom GStreamer. Mozillas Firefox støtter kun Theora og lite tyder på at stiftelsen vil implementere H.264, noe som vil innebære betydelige royaltyutgifter.

Dersom Jobs har rett og at patenter som Theora-implementeringene eventuelt krenker, blir håndhevet, vil det kunne ramme i alle fall de tre nevnte nettleserleverandørene.

Men Jobs møter ikke overraskende motbør fra motparten. Gregory Maxwell i Xiph.org Foundation, stiftelsen som utvikler Theora, skriver i et innlegg at det ville være både overraskende og oppsiktsvekkende dersom noen bygger en slik patentsammenslutning uten i det hele tatt å ta kontakt med leverandøren av produktet.

- Siden utviklerne av Theora ikke har blitt kontaktet, kan jeg bare konkludere med at en slik aktivitet ikke finner sted, og at det gjengitte uttalelsen enten er en forfalskning, et resultat av en misforståelse, eller at uttalelsen kan være et tegn på en uærlig, konkurransehindrene og hemmelig forståelse mellom Apple og andre som eier patenter i H.264, for å hindre utviklingen, promoteringen og utnyttelsen av heftelsefrie mediestandarder, skriver Maxwell.

I forrige uke ble det også kjent at Microsoft, som foreløpig ikke tilbyr videostøtte i Internet Explorer, ikke vil støtte andre formater enn H.264 i den kommende IE9.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.