Joda, tusenvis måtte gå i Google

Ryktene viste seg å stemme.

Joda, tusenvis måtte gå i Google

Ryktene viste seg å stemme.

Google har vært en eneste stor suksesshistorie i ti år, og etter børsintroduksjonen har selskapet gått som ei kule.

Aksjonærene og de ansatte har lenge gledet seg over rakettvekst, men ingenting vokser som kjent inn i himmelen.

Likevel var det mange som var skeptiske til ryktene om masseoppsigelser hos søkegiganten, som kom frem høsten 2008.

    Les også:

Kunne det virkelig stemme at finanskrisen hadde innhentet også en av internetts største suksesser?

Svaret er ja. Google har ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) kvittet seg med et «et betydelig antall» av sine såkalte midlertidige ansatte, som i praksis er konsulenter og innleide vikarer. Dette er en ansettelsesform som er mye brukt for å unngå opsjoner og en del dyre goder, som ellers ville tilfalt de ansatte.

Nedskjæringsplanene kommer frem av formelt innrapporterte dokumenter sendt til amerikanske myndigheter, som nyhetsbyrået fikk innsyn i først i forrige uke.

Dokumentene stammer fra 15. desember og viser at Google består av 24 400 ansatte, inkludert 4 300 lærlinger og midlertidige ansatte.

Disse tallene står i skarp kontrast til opplysningene selskapet gikk ut med to måneder tidligere, da Google-gründer Sergey Brin i et intervju med San Jose Mercury News fortalte om 10 000 midlertidige ansatte.

Deler av de omtalte dokumentene holdes tilbake av Google, med begrunnelsen at de inneholder konfidensiell informasjon.

Som en følge av dette holder det derfor ikke med enkel matematikk for å komme frem til det reelle tallet for hvor mange årsverk som Google har kvittet seg med.

- De 4 300 som omtales i dokumentene representerer en «undergruppe» av de 10 000 ansatte som Brin nevnte, så det blir feil å konkludere at differansen er det samme som de totale nedskjæringene, hevder Googles talskvinne Jane Penner overfor AP.

Penner ønsket imidlertid ikke å kommentere hvor mange stillinger de har kuttet, eller fortelle hvor langt Google har kommet i prosessen med å fjerne den midlertidige andelen av arbeidsstokken. Dette begrunnet hun med at selskapet nå er inne i en rolig periode før kunngjøringen av neste finansrapport.

Det som er sikkert er at nedskjæringene i Google har kommet raskt og overraskende på mange. Ifølge Mercurynews.com har selskapet også fjernet enkelte gratis-kantiner og avlyst en stor skitur for de ansatte.

Kutt ble det også i årets julegave til selskapets ansatte. Googles ansatte har i en årrekke vært vant til en pen slump penger i julegratiale, men måtte denne gangen ta til takke med "bare" en mobiltelefon.

    Les også:

Til toppen