KARRIERE

John M. Lervik gjør IT-comeback

Fast-gründeren starter selskap som skal forbedre nettjenester.

Fast-gründer John Markus Lervik starter nå et nytt norsk IT-selskap kalt cXense.
Fast-gründer John Markus Lervik starter nå et nytt norsk IT-selskap kalt cXense.
20. okt. 2010 - 11:22

John M. Lervik, en av Norges mest omdiskuterte og kjente IT-gründere er tilbake, nærmere to år etter han gikk fra toppjobben i Fast og Microsoft.

digi.no kan nå avsløre at Fast-gründer Lervik starter et nytt norsk IT-selskap kalt cXense.

Navnet uttales som på engelsk «see - sense», altså handler det om noe du kan se eller sanse.

Medgründer er Mikal Rohde, kjent som tidligere sjef for den nå nedlagte søkemotoren Sesam, og tidligere direktør for strategi- og forretningsutvikling i Schibsted.

- Vi har satt sammen et team vi håper kan være nytenkende i forhold til programvaretjenester. Det har blitt veldig mye innhold på nettet etter hvert. Vi ønsker å bygge tjenester som setter sluttbrukeren i sentrum, sier Rohde, styreleder i det nye selskapet til digi.no.

Fast-gründer John Markus Lervik starter nå et nytt norsk IT-selskap kalt cXense.
Fast-gründer John Markus Lervik starter nå et nytt norsk IT-selskap kalt cXense.

Hovedproduktet oppgis å være en løsning som tilrettelegger eller optimaliserer bedrifters eksisterende tjenester, slik at de fremstår bedre for sluttbrukeren.

- Det kan være innhold og kommersielle tjenester som annonsering og betaling, sier Rohde. Ifølge ham vil kundegruppen til cXense være store nettportaler, mediebedrifter, underholding og telekom.

- Kunder med mye trafikk, for å si det sånn. Og vi tenker mer enn bare Norge som marked her, sier Mikal Rohde.

«Vår lille diamant»

Rohde innrømmer at de har ligget lavt i terrenget med det nye IT-selskapet, siden det ble stiftet i februar. Han er også bevisst vag når han beskriver løsningen selskapet skal tilby markedet.

- Teknologien vår er en kombinasjon av egentutviklet teknologi, som vi mener er kjernen - vår lille diamant. I tillegg bruker vi så langt det er mulig open source-teknologi som gjør at vi slipper å kode egne store systemer.

- Dette er ingen Fast-klone sier Mikal Rohde, styreleder og medgründer i cXense.
- Dette er ingen Fast-klone sier Mikal Rohde, styreleder og medgründer i cXense.

- Kopierer ikke Fast

Rammeverket deres består av flere ulike komponenter. Med historien til gründerne skulle man tro at søk er en sentral del av tilbudet, men det avviser Rohde.

- Vi er ikke ute etter å kopiere Fast-teknologi og lage tilsvarende løsning for søk. Søk er ikke en så viktig komponent, det er tjenesteplattformen vår som vi tror er interessant.

- Snakker vi om en løsning som masserer data og presenterer det på en bedre måte for brukeren?

- Ja i vid forstand, men det kan være mange fasetter av en slik løsning. Vi bygger et rammeverk som er ganske generisk, så kan tjenester tilbys på toppen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Ansetter utviklere

cXense har ingen eksterne investorer. Det er 4-5 gründere som selv har spyttet inn kapitalen. Selskapet består nå av drøyt ti ansatte, hvor flesteparten er utviklere. Og flere skal ansettes fremover.

- Det er utviklere som står i fokus for oss nå, og vi håper å få inn 10 mennesker til i løpet av et halvt års tid. Norge er hovedbasen, men kan hende blir det også i utlandet.

- En sjette sans

cXense har nylig stablet på plass nettsider i en første versjon. Der beskrives selskapets teknologi som en slags sjette sans. Også her er meldingen foreløpig vag:

«Internett i dag mangler noe: et intelligent lag som overvåker, tar vare på, analyserer og anbefaler innhold basert på en bred forståelse av din kontekst. Snart kan cXense bli din sjette sans».

- Det kan godt hende at det er en god betegnelse på hva vi gjør. Du får dømme selv når dette kommer ut. Dere vil få se mer fra oss i slutten av året, sier Rohde.

Lervik tilbake

John Markus Lervik er daglig leder i cXense. Det nye selskapet markerer at han for alvor er tilbake i norsk IT-bransje.

Lervik er både beundret og utskjelt. Han bygget opp et moderne industrieventyr og norsk teknologimiljø med søkeselskapet Fast Search & Transfer. Da Microsoft i 2008 kjøpte selskapet ble han deres øverste sjef for søketeknologi.

Fast ble senere etterforsket og ilagt millionbot av Økokrim for å ha forfalsket regnskapet med oppblåste tall i forkant av salget. I januar 2009, lenge før Økokrim kom til bunns i saken, valgte Lervik å trekke seg.

- Vi er alle inneforstått med den saken der. Det har ingen betydning for oss i cXense. Det er personen, mannen og intelligensen vi er interessert i, sier Mikal Rohde til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.