Jolla går sine egne veier

Velger finske kart og russisk butikk for Android-apper.

Jolla går sine egne veier
To viktige komponenter kom på plass i Jollas telefonplattform i går. Bilde: Jolla

Det har lenge vært kjent at telefonene til finske Jolla skal få støtte for Android-applikasjoner. Umiddelbart skulle man kanskje tro at Jolla-telefonene, som er utstyrt med det Meego-baserte operativsystemet Sailfish OS, ville bli utstyrt med en Google Play-app. Men i en kunngjøring i går gjør Jolla det rimelig klart at selskapet ikke har inngått noen applikasjonsavtaler med Google.

For det første har selskapet valgt å benytte den russiske app-butikken Yandex.Store. Dette er en relativt fersk tjeneste, men tilbyr så langt mer enn 85 000 applikasjoner, også kjente apper som Facebook, Twitter, Foursquare, Skype og Viber.

En rekke slike uavhengige applikasjonsmarkedsplasser for Android har liten eller ingen kontroll over hva slags applikasjoner som legges ut, noe som har ført til at de er populære blant utgivere av skadevare. Men Yandex er en kjent og stor aktør, og selskapet lover at alle applikasjoner blir skannet med sikkerhetsprogramvare fra Kaspersky.

Sailfish OS inneholder en runtime-modul utviklet av Myriad som skal være fullt kompatibel med Android.

Jolla har dessuten valgt Nokia som leverandør av posisjoneringstjenester og kartteknologi. Etter avtalen med Microsoft om salg av mobilvirksomheten til Nokia – som riktignok ikke er gjennomført ennå – har det finske selskapet i større grad kunne tilby blant annet kartproduktene i HERE-divisjonen til andre aktører.

Selve kartapplikasjonen er det svenske Appello som skal lage.

    Les også: