Jolla-plattform har fått Android-støtte

Er kompatibel med både apper og maskinvare.

Jolla-plattform har fått Android-støtte
Jolla opplever relativt stor interesse for selskapet første, Sailfish OS-baserte mobiltelefon, som ennå ikke har blitt levert. Med innebygd støtte for Android-applikasjoner, vil plattformen trolig være aktuell for langt flere. Bilde: Jolla

Jolla, det finske selskapet som bygger på Nokias innstilte MeeGo-satning, kunngjorde i går at selskapets MeeGo-basert Sailfish OS-plattform nå er kompatibel med Android-applikasjonene.

Dette innebærer at Android-applikasjoner skal kunne kjøres direkte på blant annet Jollas smarttelefoner.

– For eksempel kan svært populære apper som Instagram, WhatsApp og Spotify kjøres direkte i Sailfish OS. Også kinesiske WeChat – som allerede har mer enn 400 millioner brukere – kan kjøres i Sailfish OS, sier administrerende direktør i Jolla, Tomi Pienimäki, i en pressemelding.

For å kunne etablere en ny plattform i et allerede temmelig modent og trangt smartmobilmarked, er man nødt til å stable et stort økosystem på beina temmelig raskt. I alle fall dersom man ikke har en stor pengesekk å leve av så lenge.

Jolla er vel ikke akkurat i en slik situasjon, men ved å gjøre det mulig å kjøre Android-applikasjoner i Sailfish OS, er det plutselig ingen mangel på relevante applikasjoner til plattformen. Det kan gi Jolla god startfart allerede når selskapet etter hvert begynner å tilby mobiler i større opplag.

Foreløpig har Jolla solgt ut den første produksjonsserien av selskapets foreløpig eneste smartmobil. Den ventes å bli levert mot slutten av året. Selskapet har mottatt bestillinger fra 136 forskjellige land. Jolla har ikke oppgitt hvor mange eksemplarer serien vil bestå av.

En ny mulighet til å forhåndsbestille Jolla-telefonen blir tilgjengelig denne uken. Disse bestillingene gjelder neste produksjonsserie og skal i første omgang bare være tilgjengelig for finske kunder.

Men Sailfish OS er ikke ment bare for Jollas egne smartmobiler. I går kunngjorde selskapet at operativsystemet i stor grad er kompatibelt med maskinvare som også støttes av Android, i første rekke smartmobiler og nettbrett.

– Vi mener at Sailfish med Android-kompatibilitet er et høyst relevant alternativ for store mobilselskaper i Europa og Asia. Vi er allerede i forhandlinger med flere store, asiatiske leverandører om denne muligheten, forteller Pienimäki.

    Les også: