BEDRIFTSTEKNOLOGI

Jon Bing: Tviler på anvendelse av straffeloven

- Denne situasjonen virker ikke typisk. Det vil være et tolkningsspørsmål om hacker-paragrafen og skadeverkparagrafen i straffeloven kan komme til anvendelse, sier Jon Bing ved Institutt for rettsinformatikk i en kommentar til Telenor Nextel-saken.

Herman Berg
16. apr. 1997 - 09:00

Professor Jon Bing stiller spørsmål om straffelovens paragraf 145 (andre ledd) om hacking, og paragraf 291 om skadeverk kan anvendes i Nextel-saken.

- Et kjernespørsmål er om personen har brutt en beskyttelse eller ikke. Situasjonen er ikke typisk, og det vil være et tolkningsspørsmål om den såkalte hackerparagrafen kan benyttes, sier Bing som først og fremst sikter til at den mistenkte synes å ha utført handlingen i embeds medfør.

Han spør også om paragraf 291 (skadeverk) vil kunne komme til anvendelse i dette tilfellet.

-Vi har utredet spørsmålet om skadeverk for Norman Defense Systems i Drammen. Kjernepunktet er om det er en gjenstand som er blitt ødelagt eller ikke. Hvis det hadde vært en virus som hadde gjort datamaskinen din ubrukelig, er saken klar. Da hindrer viruset tilgang til datamaskinen. Når det gjelder ødelagte interpublikasjoner, er poenget om datamaskinen som presenterer internettsidene ansees som utilgjengelig når sidene ødelegges.

Professor Jon Bing understreker at han ikke er ekspert på strafferett og har stor respekt for dataekspertisen som Økokrim benytter seg av.

Men han er uansett ikke i tvil om konsekvensene ved en straffesak:

- Forutsatt at de paragrafene jeg har omtalt blir avgjørende ved en eventuell tiltale, vil saken få stor prinsipiell betydning, sier Jon Bing til digi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra