Joost kan strupe dagens internett

TV-systemet Joost kan skape problemer, spår selskapet selv, men Telenor bare smiler.

Joost kan strupe dagens internett

Dagens Internett er bygd opp etter statistiske modeller om bruk som nå plutselig kan endre seg - kanskje ganske dramatisk. For når som helst kan Skype/Kazaa-gründerne lansere Joost - deres nye TV-tjeneste.

Og Joost belaster nettverkene til internett-leverandørene på en ny måte. Joost er et peer-to-peer-system som automatisk lar store mengder brukere hente video hos hverandre i stedet for fra en sentral server.

Belastningen kommer derfor både på tvers mellom brukere lokalt og videre bakover i nettet. Og det er snakk om store datastrømmer - i et nett som primært er laget for å overføre en og en fil, kanskje lydstrømmer, skal hver Joost-bruker nå motta 350 MB i timen og sende like mye.

Frederick de Wahl, inntil denne uken toppsjef og nå teknisk sjef i Joost, sier til The Economist mener at verdens internett-leverandører bør "passe på og være forberedt".

digi.no tok kontakt med Telenor som det viser seg at har sett problemstilling.

- Fastnett-divisjonen vår har testet Joost i flere måneder og vi tror ikke dette skal skape noen problemer for oss, Joost skaper ikke noen alarmerende båndbredde-behov, sier Arild S. Johannessen, informasjonssjef i Telenor til digi.no. Vi holder på å oppgradere hovednettet vårt og mener at vi har nok kapasitet både i lokalnettene og stamnettet til å takle Joost.

Johannessen påpeker at Joost ikke er et problem, det er en god nyhet for internett-aktører som Telenor.

- Vi og andre internett-aktører ønsker jo spennende tjenester som utnytter nettene våre og Joost havner helt i klassen - Joost det en veldig spennende tjeneste som fort kan bli populær, mener han.