Joost kan strupe dagens internett

TV-systemet Joost kan skape problemer, spår selskapet selv, men Telenor bare smiler.

Joost kan strupe dagens internett

TV-systemet Joost kan skape problemer, spår selskapet selv, men Telenor bare smiler.

Dagens Internett er bygd opp etter statistiske modeller om bruk som nå plutselig kan endre seg - kanskje ganske dramatisk. For når som helst kan Skype/Kazaa-gründerne lansere Joost - deres nye TV-tjeneste.

Og Joost belaster nettverkene til internett-leverandørene på en ny måte. Joost er et peer-to-peer-system som automatisk lar store mengder brukere hente video hos hverandre i stedet for fra en sentral server.

Belastningen kommer derfor både på tvers mellom brukere lokalt og videre bakover i nettet. Og det er snakk om store datastrømmer - i et nett som primært er laget for å overføre en og en fil, kanskje lydstrømmer, skal hver Joost-bruker nå motta 350 MB i timen og sende like mye.

Frederick de Wahl, inntil denne uken toppsjef og nå teknisk sjef i Joost, sier til The Economist mener at verdens internett-leverandører bør "passe på og være forberedt".

digi.no tok kontakt med Telenor som det viser seg at har sett problemstilling.

- Fastnett-divisjonen vår har testet Joost i flere måneder og vi tror ikke dette skal skape noen problemer for oss, Joost skaper ikke noen alarmerende båndbredde-behov, sier Arild S. Johannessen, informasjonssjef i Telenor til digi.no. Vi holder på å oppgradere hovednettet vårt og mener at vi har nok kapasitet både i lokalnettene og stamnettet til å takle Joost.

Johannessen påpeker at Joost ikke er et problem, det er en god nyhet for internett-aktører som Telenor.

- Vi og andre internett-aktører ønsker jo spennende tjenester som utnytter nettene våre og Joost havner helt i klassen - Joost det en veldig spennende tjeneste som fort kan bli populær, mener han.

Til toppen