Joost skal ut på alle typer skjermer

Skype-gründerne skal først servere TV-systemet Joost på PCer, men de har langt større planer.

Joost skal ut på alle typer skjermer

Dagens internett-arkitektur er laget for å sende forskjellige nettsider og lyd til millioner av brukere, men ikke videostrømmer. Det er derfor Internett og TV-bransjen er så spente på om Joost virkelig vil fungere. For Joost er et peer-to-peer-basert system der hver bruker er både mottaker og videre-formidler.

Lanseringen av Joost lar seg vente på, men i mellomtiden avdukes neste trinn, for de to gründerne bak først Kazaa, så Skype og nå Joost mangler ikke ambisjoner. Nicklas Zennström og Janus Friis har åpenbart planer om ikke bare PCer, for de flest ønsker fremdeles å se på TV fra sofaen.

Det er den helt nyansett Joost-sjef Michelangelo Volpi som røper planene overfor New York Times. Volpi var en av stjernene i nettverksgiganten Cisco inntil han hoppet over til Joost for to uker siden.

Volpi påpeker at Joost bare er en programvarebit og den "kan leve på forskjellige plattformer".

- Det kan være TV-dekodere, en TV eller en mobiltelefon, fleksibiliteten er stor, hevder Volpi.

Spørsmålet er om dagens TV-dekodere og mobiler har prosessor-kraft nok til å håndtere Joost-systemet. Hvor langt Joost eventuelt har kommet med å diskutere planene med produsenter av TV-dekodere vil han ikke si noe om.

Her kan du lese digi.nos gjennomgang av hvordan Joost fungerer.