Jordsimulator langt ned på listen

NECs Earth Simulator var fram til i fjor sommer regnet som verdens kraftigste datamaskin. Snart er den ute av topp 10.

NECs Earth Simulator var fram til i fjor sommer regnet som verdens kraftigste datamaskin. Snart er den ute av topp 10.

Det har vært en rivende utvikling innen byggingen av superdatamaskiner. Ikke bare lager IBM BlueGene/L-maskiner som nær sagt utklasser alt annet, men også andre leverandører har gjort at NECs Earth Simulator, en maskin som lå alene på toppen i flere år, på mindre enn et år er blitt skjøvet kraftig ned på listen.

Ifølge en tabell i denne artikkelen hos BusinessWeek Online - basert på data fra TOP500 Supercomputing sites om eksisterende og kommende superdatamaskin, vil Earth Simulator i løpet av relativt kort tid kunne havne helt nede på 11. plass, selv om den på den offisielle listen fra november i fjor ligger på en tredjeplass.

Årsaken til forskyvningen er at det i det siste er blitt ferdigstilt en rekke svært kraftige maskiner, blant annet i Japan, i tillegg til at flere store maskiner er blitt bestilt.

Den kraftigste maskinen til nå er IBMs BlueGene/L-maskin med ytelse på 183,5 teraflops (billioner flyttallsoperasjoner i sekundet), som er installert ved Lawrence Livermore Lab i USA. Maskinen er dog ikke ferdig bygget - den skal etter hvert få en teoretisk ytelse på 367 teraflops.

Til toppen