TELEKOM

Jordskjelv stoppet internett i Asia

Gårsdagens jordskjelv på Taiwan avslører hvor sårbart Internett dessverre er.

28. des. 2006 - 08:41

Taiwan er en liten øy utenfor Kinas kyst, men i både IT og telebransjen er Taiwan et stort land. På Taiwan produseres store deler av prosessorene til IT-bransjen, veldig mye av hovedkortene som skal inn i PCer.

Taiwan er dessuten knutepunkt for mye av fiberkablene som kobler sammen internett og telenettene i Asia. Det ble klart i går etter at et ganske kraftig jordskjelv rammet Taiwan.

Internett-trafikken til og fra en rekke asiastiske land, blant annet Kina, ble kraftig bremset fordi fiberkabler ble skadet. Minst seks kabler til og fra Taiwan er brutt.

Jordskjelvet understreker at til tross for navnet, er internett ofte ikke et internett, men et stjerneformet nett som slettes ikke er så redundant som man hadde håpet det skulle være. Problemet blir akutt når sentrale koblingspunkter blir lagt til land som jevnlig rammes av kraftige jordskjelv.

Brukere over hele Asia og Australia melder om totale brudd eller lave hastigheter i kontakten med andre asiatiske land eller andre deler av verden.

Teleselskapene arbeider nå med å flytte trafikk over på andre mulige kabler, men jordskjelvet vil bremse nettet i flere uker inntil spesialskip får løftet opp de skadede kablene og reparert brudd.

Tidligere jordskjelv har rammet de følsomme brikke-fabrikkene, men noe slikt er ikke meldt nå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.