Jornada 680: Hendig for smalfingrede

Det nyeste tilskuddet til Hewlett-Packards serie med lomme-PC-er bidrar til at enda flere kan kombinere farting og effektivitet uten bærbar PC.

Det nyeste tilskuddet til Hewlett-Packards serie med lomme-PC-er bidrar til at enda flere kan kombinere farting og effektivitet uten bærbar PC.

HP Jornada 680 sammenlignet med Nokia 5110
HP Jornada 680 sammenlignet med Nokia 5110. Foto: digi.no

Jornada 680 - her vist med tilkoblingssokkel - er langt enklere å ha med seg overalt enn den underliggende bærbare PC-en fra Compaq. Skjermene på maskinene viser for øvrig samme Access-applikasjon: På Jornada mister du indekser og skjemaer, men tabellene beholdes.

Tastaturet på 680 skal være "størst i klassen". Maskinutstyret ellers er en 133 MHz 32 biters prosessor fra Hitachi, en trykkfølsom fargeskjerm i halv VGA-format (bredden er 640 punkter, høyden 240), 16 MB direktelager for dokumenter og ekstra programvare og en liten spiss (peke)pinne som du bruker som kombinert pekeredskap og klikker. De viktigste programmene - kalender, kontaktliste, "Pocket"-versjoner av Word, Excel, Access, Internet Explorer og Powerpoint - er i et eget leselager. Det finnes utvidelser til minnekort etter Flashcard-standarden, spor til PC-kort og utgang fra et innebygget 56 kbps-modemet. Kontakt med PC-en går infrarødt, eller via en sokkel som sørger for både ladning og seriekortkopling til PC-en.

Jeg ble ikke fortrolig med tastaturet de to ukene jeg hadde 680. Selv om det er i nesten tre kvart størrelse, er det fortsatt alt for lite til å skrive raskt på. Etter hvert falt jeg tilbake på venstre hånds pekefinger, og pekepinnen i høyre hånd. Det er ikke optimalt, men det er fortsatt langt raskere enn det du får til på de tastaturfrie lommemaskinene. Og det er et stort pluss at norske vokaler er der de skal være.

For noen år siden hadde IBM en bærbar PC kalt "Butterfly" med et tastatur som foldet seg ut når du åpnet lokket. Patentet bør snart komme lommemaskiner til gode.

Skjermen er langt lettere å forhold seg til enn tastaturet. Windows CE-grensesnittet følger modellen fra Windows 9x, og jeg ble fort vant med å ty til Windows-tasten på tastaturet for å få opp programmenyen og velge nytt program eller overgang til en annen aktiv applikasjon direkte fra skjermen med pekepinnen. Ikonene nedfelt i den øverste tasterekken er uleselige for andre enn spesielt interesserte.

I likhet med de øvrige Jornada-modellene, markedsføres 680 som en "PC companion". Idéen er at du bruker 680 når du er på farten, og koordinerer hyppig med din faste PC. Det er ikke noe å si på synkroniseringsfunksjonene for e-post og kalender, annet enn at det kan virke usigelig tregt når du har mye å overføre. Programvaren som leveres med 680 synkroniserer mot Microsoft-vare, altså Outlook og Schedule+. Har organisasjonen andre løsninger, må tilrettelegginger for Windows CE kjøpes for seg.

Pocket-utgavene av Office-programmene er mest for å se dokumenter, ikke for å redigere eller skape, noe tastaturet og skjermen legger begrensninger på. Formatene er annerledes på CE enn på PC. Konverteringen skjer automatisk i det du kopierer fra det ene miljøet til det andre.

HP Jornada 680 oppå en Compaq-PC
HP Jornada 680 oppå en Compaq-PC. Foto: digi.no

Powerpoint-presentasjoner kan godt vises direkte fra en 680. Skjermutgangen styrer opptil 1024 ganger 768 punkter i 256 farger. Med 16 MB minne er det plass til flere lange foredrag.

Jeg var veldig spent på Pocket-utgaven av databaseverktøyet Access, og overførte min hjemmesnekrede litteratursporer med tre flerindekserte tabeller og en rekke relasjoner. Resultatet var slik jeg burde ha forventet. Bare hovedindeksene ble bevart, ingen av skjemaene, ingen av makroene og ingen av relasjonene. Forsåvidt var all informasjonen bevart. Men det tar på å tilegne seg den når søkemulighetene er så begrenset, og alle tekstfeltene er avspist med én linje, selv i den beste visningen.

Kommunikasjon fra det innebyggede modemet gikk raskt og problemfritt for både web, e-post og faks. Internet Explorer legger ut cache som på en PC, og har flere hjelpemidler som gjør det lettere å lese sider som ikke er lagt opp med tanke på den svært beskjedne høyden. Bredden er et langt mindre problem. For Internett-streif generelt må 680 betraktes som en nødløsning. Overfor spesielt tilrettelagte nettsteder kan apparatet være svært hensiktsmessig. Trådløs kommunikasjon krever tilknytning via PC-kort, det fikk jeg ikke prøvd.

En interessant applikasjon på 680 er en notatblokk som du også kan tegne på med pekepinnen, kalt Inkwriter. Det peker mot noe som burde bli standard på alle bærbare maskiner, slik at du har et redskap til å ta notater på uten å være begrenset til ren tekst. Du tegner direkte på skjermen med pekepinnen, i den fargen du velger. Kommer denne på Jornada 820 med standard VGA-skjerm og tastatur i full størrelse, kan 680s storebror få en ny anvendelse. Dessverre har ikke 820 trykkfølsom skjerm i dagens utgave.

Kombinasjonen trykkfølsom skjerm og kalkulator er svært hensiktsmessig - og nok et eksempel på at denne type skjerm bør bli mer alminnelig, samtidig med at skjermer bør være flate og kunne skråstilles etter ønske.

For spesielle behov kan diktafon-programmet Microsoft Voice Recorder være kjekt å ha. Jeg ble ikke spesielt imponert over tydeligheten i gjengivelsen. Programmet egner seg utelukkende for opptak tett inntil apparatet. Det kan ikke legges på bordet for å ta opp samtaler.

680 leveres bare med ett spill - kabalen kjent som "syveren". Er du blant dem som krever ytterlige elektronisk avkopling, kan du installere Microsofts Entertainment Pack 2.0 for Windows CE med elleve spill, blant dem sjakk og spardame ("Hearts").

680-pakken inneholder en CD med tilleggsverktøy som kan installeres etter behov. Jeg gjorde bruk av en filleser fra Inso. Den lot meg lese formater i hyppig bruk som vedlegg til e-post, og som følgelig godt kan havne ukonvertert på en 680. Vær forberedt på at det tar mye lenger tid å installere programvare på en lommemaskin enn på en vanlig PC.

Nytten av lommemaskiner som 680 er avhengig av systemet rundt dem. Integrert i organisasjonens øvrige opplegg for elektronisk post, kalendre, planleggere og web-basert informasjon kan de langt på vei avskaffe behovet for langt dyrere og tyngre bærbare PC-er, og for medarbeidere som farter mye.

Listepris på vidunderet er 8240 kroner, eks mva.

Til toppen