BEDRIFTSTEKNOLOGI

Jørstad usikker på IT-lokomotiver

Intervetts Knut Jørstad kommenterer her sist fredags innspill fra Pål Leveraas og digi i den pågående debatten rundt et IT-cluster på Fornebu. Jørstad er en av dem som stiller seg kritisk til planene:

Knut Jørstad
18. juni 1997 - 11:53

"En liten presisering (til oppslaget i Finansavisen i forrige uke - red.anm.):

Du oppfatter mitt utsagn "Fred.Olsen må ikke tro han er Bill Gates selvom han kjøpte Timex engang", som relativt usaklig. Dette er jeg helt enig i. Spesielt når utsagnet er ute av kontekst.

Det jeg kommenterte var følgende: " Jeg ser ikke at noen av initiativtakerne til IT-Fornebu representerer annet enn eiendomsforvaltere og statsadministrasjon. Jeg savner de som skal utgjøre det faglige grunnlaget for at stedet blir en metropol for fremtidsrettede programvareskapere. Fred. Olsen må ikke tro osv. ......" sto i denne kontekst mer som en allegori enn som en konstatering.

Dernest vil jeg si at mitt hovedankepunkt mot satsingen er bygget på følgende:

1. IT-Fornebu saken er fremstilt som om staten skal bidra med betydelig subsidiering av foretaket. I de verste anslagene er uhyrlige 1.6 mrd. nevnt. Dersom dette viser seg å være uriktig (ref. Finansavisen 17.juni) og det hele er et privatprosjekt, må folk få gjøre hva de vil for meg. Jeg vil aldri delta i en offentlig debatt om dette spørsmålet dersom prosjektet ikke forutsetter bruk av statlige midler.

2. Lokomotivbedrifter er din vesentligste forutsetning for at dette prosjektet etter din vurdering er en stjerneidé. Etter at du har gjort alle som har uttalt seg i saken til perifere, hvor kan du påvise lokomotivene i Norge? De eneste som ikke har uttalt seg er Sysdeco og Norsk Data. Så lykke på reisen, gru ikke for oss....

3. Jeg tror ikke at fremtidens programvareskapere ønsker de samme idealene tilrettelagt som forrige generasjon. Flere av de betydeligste programvare/Internett-selskapene i dag kan se Akerselva fra sine vinduer. Skulle trendene fra Frisco, hvor området South of Market er etablert som ett (og det er viktig) av flere levende Internettmiljøer.

Skulle dette vinne innpass også i våre utviklingsmiljøer så vil fremtidens utviklingsmiljøer ligge på Grünerløkka ikke på Fornebu. (Din kommentar om ...at Fornebu ligger 'praktisk talt i Oslo...', er på det aller mest bestemte usaklig!) Men sålenge Oslo er den eneste hovedstaden i verden, hvor alle reiser hjem til jul, så kan vi vel ikke vente en høyere oppmerksomhetsgrad rundt bruken av det kollektive rom (og her i betydningen byrommet).

4. Intervett AS ble startet med adresse i Forskningsparken. Dette har lært oss noe om hvordan slike "sentermodeller" fungerer. Når Intervett har overlevd, så er det langt mer på tross av Forskningsparken enn på grunn av denne.

Alle dine eksempler til suksessmiljøer som er etablert, er jo minst 10 år gamle, såvidt jeg kan bedømme. Flere av de er også et resultat av at "gründere" startet mot myndighetenes tro og støtte. Når de så viste seg å være suksesser så "klenger" myndighetene seg til en initiativstatus. Alternativt er stedene bygget opp med en rundhåndet bruk av distriktspolitiske virkemidler og i kolporatorisk samvirke med noen av de "lokomotivene" du refererer til. På denne måten kan man få folk til å søke jobb enten det er i Ronneby eller til og med i Grimstad. Derfra til å hevde at de elsker det er vel et lite stykke....?

Jeg er nokså lei av journalister som alltid skal bevise at man kan lage smarte løsninger selv om man sitter i Ronneby. Når globaliseringen og partikulariseringen pågår som to parallelle prosesser er dette helt naturlig. Spørsmålet som vi "kremmerne" (din definisjon av alle som er mot deg i denne saken), må stille oss for å møte fremtiden er; gitt at de virkemidler som er nevnt ovenfor tas bort, hvor ønsker da ressurspersonene å arbeide. Dersom svaret fortsatt er Ronneby, så må vi som 'kremmere" flytte dit, uten at jeg helt greier å ta dette inn over meg i sin fulle grusomhet, for vårt vedkommende.

Mitt basispoeng i denne sammenheng er at jeg er usikker på om fremtiden utgjøres av lokomotiver. Dette er en usikkerhet jeg deler med bl.a. Professor Paul Romer, Berkley, som beskriver epoken for en idé- og objektbasert økonomi som diametralt forskjellig fra de behov man hadde i den industrielle epoke.

Jeg slutter meg ubetinget til din konstatering av sitat: "IT-Fornebu har fordeler som få av de nevnte områdene over har (Linkjøping, Ronneby m.fl.): Nærhet til Oslo......" og ønsker dere velkommen på besøk når dere trenger det dere ikke finner på Fornebu. Selv om dere egentlig ikke trenger slikt i Teknopolis viser det seg kanskje å være OK en gang iblant?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.