IT-NORGE

Journalisten på Android

Verken nettutgave eller papiravtrykk.

Journalisten - nå også på Android. Her fra Årets Bilde-kavalkaden, som er klar i løpet av dagen.
Journalisten - nå også på Android. Her fra Årets Bilde-kavalkaden, som er klar i løpet av dagen. Bilde: Journalisten
24. mars 2011 - 13:07

Journalisten er først og fremst et medlemsblad for medlemmer av Norsk Journalistlag. Men ca. ti prosent av lesermassen kommer utenfra.

Publikasjonen utkommer som de fleste andre både på papir og nett, og har siden 3. januar også vært ute som «app» for iPad.

Vaktsjef Espen Moe kan fortelle at Journalisten helt fra lanseringen av iPad-utgaven har fått gjentatte henvendelser fra lesere som eier Android-baserte nettbrett (stort sett Galaxy Tab) og som vil vite hvorfor de blir ignorert.

Ikke overraskende har det blitt antydet at «Journalisten er i lomma på Apple», noe et blad som Journalisten jo absolutt ikke skal være.

– Tanken vår har hele tiden vært å lage et digitalmagasin uavhengig av plattformer, og i dag har vi omsider fått på plass infrastruktur for distribusjon til Android også, skriver Moe i en e-post til digi.no.

Det betyr at eiere av f.eks. Galaxy Tab kan få tilnærmet den samme leseropplevelsen som iPad-leserne.

Helt like er de to versjonene imidlertid ikke. Den viktigste forskjellen ligger i skjermformatet, som for iPad-utgavens vedkommende er 4:3, mens den på Android er 16:9.

Android-utgaven er som iPad-utgaven verken nettutgaven som app eller en ren elektronisk avstøpning av papirutgaven.

Moe kaller det i stedet en presentasjon av saker fra magasinet laget for lesing på nettbrett.

I praksis betyr dette at tekstene er brukket om for små skjermer, sakene går over mange skjermer og bilder får bedre plass. Dessuten brukes interaktive elementer som skjulte bildetekster.

Programvare fra Woodwing gjør det mulig å lage innhold for flere skjermoppløsninger på en gang. Dermed er ekstrakostnadene ved å lage to utgaver minimale.

Både Aftenposten og Stavanger Aftenblad har Android-apper ute. Men så vidt Moe kjenner til, er ingen andre magasiner her i landet så langt laget på tilsvarende måte for Android-baserte nettbrett.

Første utgave ligger allerede ute på http://www.journalisten.no/sites/default/files/android/journalisten.apk. En spesialutgave med prisvinnerne Årets Bilde-kåringen kommer i løpet av dagen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.