JUSS OG SAMFUNN

Journalistene får penger for digital gjenbruk

Over ett døgn på overtid fikk papirjournalistene gjennomslag for sine krav om opphavsrett i digitale mediekanaler. Det betyr at papirjournalistene får penger for gjenbruk på WAP og PDAer.

21. juni 2000 - 09:15

I det som må ha vært Norges-historiens lengste tariff-forhandlinger på overtid, klokken 04:00 i natt, ble forslaget til ny opphavsrettsavtale godkjent av Norsk Journalistlags landsstyre.

Det innebærer at arbeidsgiverne i Norske Avisers Landsforening godtar at journalistene får penger for gjenbruk i andre digitale mediekanaler i tillegg til Internett (les world wide web gjengitt på PC).

NALs opprinnelige krav var at man måtte ta ut hele opphavsrettsavtalen av tariffavtalen og heller inngå en egen avtale med NJ.

Det blir slått fast i en ny paragraf i den reforhandlede Opphavsrettsavtalen og lyder heretter som følger:

"Dersom utgiver gjør lagret stoff tilgjengelig i andre elektroniske kanaler betales et sentralt fastsatt årlig vederlag på kr. 500 til den enkelte opphavsmann" (Paragraf 46, punkt 3.3).

Dette innebærer en regulering av nye utnyttelsesmåter som WAP, PDAer.

I tillegg heves det sentrale internettvederlaget med 500 kroner året til 2.000 kroner. Det finnes også et databasevederlag som heves fra 1.000 kroner til 1.500 kroner i året. Utgiverne av stoffet kan, mot vederlag, utgi medarbeidernes stoff på CD og eller DVD. Utgiver må også forhandle med NJ for å ta i bruk nye utgivelsesmåter.

For alle de digitale distribusjonsmåtene skal det også forhandles om lokale tillegg ved hver enkelt mediebedrift.

De ulike digitale mediekanalene defineres som "internett, wap, minidatamaskinpublikasjoner, CD og DVD" , ifølge en merknad i avtalen. Det vil si at for eksempel Internett ikke er segmentert i web, e-post, chat, web-TV og liknende.

NJ selv kaller avtalen med NAL (og i prinsippet ukeblad-eierne i UA) for "et historisk gjennomslag for journalistenes opphavsrett". På hjemmesidene til Norsk Journalistlag opplyser de at skissen som ble lagt fram av riksmekleren ved 03-tiden i natt ble godkjent av en enstemmig forhandlingsutvalg. Også i NJs landsstyre var det klar overvekt med 10 mot 4 stemmer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.