jQuery 2.0 er klar til bruk

Har fjernet støtten for eldre Internet Explorer.

jQuery 2.0 er klar til bruk
jQuery gjør det relativt enkelt å utstyre nettsteder- og applikasjoner mer interaktiv funksjonalitet. Bilde: jQuery Foundation

jQuery er trolig det mest brukte JavaScript-biblioteket som finnes. Tidligere undersøkelser har vist at mer enn halvparten av alle større nettsteder har tatt i bruk jQuery i forbindelse med blant annet Ajax- eller brukergrensesnittfunksjonalitet.

I går kom den største oppgraderingen av biblioteket siden det ble gjort tilgjengelig i 2006. Det innebærer likevel ikke at API-et tilbyr noen ny og revolusjonerende funksjonalitet. Tvert imot er jQuery 2.0 API-kompatibelt med jQuery 1.9.

Endringene handler derimot om hvilke nettlesere som støttes. Mens 1.x-versjonene støtter Internet Explorer 6 og nyere, støtter 2.0 ikke eldre IE-versjoner enn IE9. Ved å fjerne støtten for eldre IE-versjoner enn dette, har filstørrelsen til biblioteket blitt tolv prosent mindre.

Nå er det ikke slik at jQuery ikke lenger vil støtte de eldre IE-versjonene. jQuery 1.x skal fortsatt støttes og videreutvikles.

jQuery 2.0 er derimot ment for de tilfellene hvor støtte for eldre IE-versjoner enn IE9 er irrelevant. Det kan selvfølgelig brukes i webapplikasjon er som uansett har funksjonalitet som ikke støttes av IE8 og eldre. Men det finnes også en hel del enda mer spesialiserte tilfeller. Dette gjelder ikke minst HTML-baserte applikasjoner for smartmobiler og nettbrett, men også Modern UI-applikasjonene i Windows 8 og RT, samt mange nettlesertillegg til flere nettlesere og applikasjoner til Chrome OS.

Det er også mulig å bruke en nettlesertest i koden, slik at nyere nettlesere serveres 2.x-utgaven, mens eldre nettlesere serveres 1.x-versjonen av jQuery.

I tillegg til reduksjonen i filstørrelse som standardutgaven av jQuery 2.0 innebærer, har det helt siden versjon 1.8 vært mulig å lage spesialtilpassede utgaver av jQuery hvor man har kunnet velge vekk ubrukte moduler. Dette skal være videreført og utviklet i jQuery, slik at man kan ekskludere kombinasjoner av tolv ulike moduler dersom man ønsker ytterligere redusert filstørrelse, helt ned til 10 kilobyte når koden er forminsket og gzip-et.

I kunngjøringen fra jQuery Foundation opplyses det at planen er å fjerne ytterligere nettleserstøtte for 2.x-versjonen i tiden framover. Først i køen står eldre Android/WebKit 2.x-nettlesere, men tidspunktet for når dette skjer vil avhenge av utviklingen i markedsandelene til Android 2.x. Fortsatt er dette den mest brukte versjonsserien av Android, selv om den ikke har blitt oppdatert fra Googles side siden oktober 2011.

For andre nettlesere enn Internet Explorer, er det bare de to aller nyeste versjonene som til enhver tid støttes.

Les mer om: