Jubel for Nokia-tall

Stiger kraftig på børsen i Helsinki.

Jubel for Nokia-tall
Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg/All Over Press

Torsdag ved lunsjtider la Nokia frem sine resultater for andre kvartal. Den fordums mobilgiganten solgte produkter for til sammen 7,5 milliarder euro i kvartalet, noe som er en nedgang på 19 prosent fra samme periode i fjor. Dette var noe bedre enn markedet hadde ventet.

Responsen på Helsinki-børsen lot ikke vente på seg. Aksjekursen spratt etter kort tid opp 10 prosent.

Selskapets driftsresultat falt til et underskudd på 826 millioner euro i kvartalet, fra et underskudd samme periode i fjor på 487 millioner euro. Resultat per aksje endte med et underskudd på 38 cent, mot et underskudd på 10 cent per aksje samme tid i fjor. Underskuddet var noe større enn forventet.

Men netto kontantbeholdning steg med 8 prosent fra andre kvartal i fjor til i år, fra 3,8 milliarder euro til 4,2 milliarder euro.

Inntektene fra salg av mobiltelefoner falt med hele 26 prosent fra i fjor til år og endte på rett over fire milliarder euro. Fra første kvartal i år representerte det en nedgang på fem prosent. Interessant nok er det innen smarttelefon-markedet selskapet taper mest. Der var salget i andre kvartal på 1,5 milliarder euro, fra 2,3 milliarder euro samme tid i fjor, en nedgang på 34 prosent.

Selger færre - men dyrere

Salget av smarttelefoner er barbert med 39 prosent i volum fra andre kvartal i fjor til samme kvartal i år, mens det har falt med 14 prosent sett i forhold til første kvartal i år. Merk at dette er antall telefoner. Dermed kan vi avlede at selv om Nokia selger færre smarttelefoner, så får de mer penger per enhet. Årsaken er nok lanseringen av Lumia-900 som er Nokias flaggskip.

I snitt var salgsprisen per smarttelefon på 151 euro i årets andre kvartal. Det er ti euro mer enn samme kvartal i fjor, og en økning på seks prosent fra første kvartal i år.

Samtidig melder Nokia om at de har sendt 4 millioner Lumia-telefoner ut i markedet i forrige kvartal.

Prisknekk for vanlige mobiler

Inntekter fra salg av vanlige mobiltelefoner endte på 2,3 milliarder euro, ned 11 prosent fra samme tid i fjor og 11 prosent fra foregående kvartal. Men i volum økte faktisk den finske kjempen salget med 2 prosent i andre kvartal. De sendte ut 73,5 millioner telefoner i andre kvartal til en snittpris på 31 euro.

Altså: De selger flere vanlige telefoner, men prisene faller. De har faktisk falt med 14 prosent fra andre kvartal i fjor til i år, og med seks prosent fra første kvartal i år.

Totalt sett tapte Nokia 474 millioner euro på mobiltelefon-divisjonen i kvartalet, mot et tap på 216 millioner euro samme periode i fjor.

Penger fra Microsoft

Nokia opplyser i kvartalsrapporten at de mottok en kvart milliard dollar fra Microsoft i «plattformstøtte» for andre kvartal. Dette er svært viktige inntekter for det hardt prøvde selskapet, som har satset alle kortene på at Microsoft klarer å gjøre Windows til en attraktiv plattform også i mobilmarkedet.

– Vi solgte over fire millioner Lumia-telefoner i andre kvartal og planlegger å komme med oppdateringer til Lumia-produktene løpende, også etter lanseringen av Windows 8. Vi tror Windows 8 vil være en viktig katalysator for Lumia. I løpet av kvartalet fikk vi vist stabilitet i markedet for feature-telefoner og økte vår konkurranseevne med introduksjonen av den første touch-utgaven av Asha-enheten, sier Nokias toppsjef Stephen Elop i en kommentar til tallene.

Fortsetter innsparingene

De siste månedene har en rekke kreditt-ratingbyrået gitt Nokias gjeld såkalt «søppelstatus» i lys av selskapets bleke fremtids-utsikter og store underskudd.

Toppsjef Elop har kuttet kraftig i kostnader og flere tusen arbeidsplasser skal forsvinne i selskapet, og legger ikke skjul på at de vil fortsette innsparingene med uforminsket styrke og fart fremover.

Nye patenter

Men det er ikke bare armod og innsparinger i selskapet. Nokia røper i resultatrapporten at de har bygget opp sin patentportefølje det siste halve året.

– Vi har søkt om flere patenter i første halvår enn noen annen seksmånedersperiode siden 2007, sier Elop i en kommentar.

Nokias patentportefølje er beregnet til å være verd rundt 6 milliarder dollar, eller omtrent det selskapet var verdsatt til på børsen før dagens resultater ble kjent.

Bedring i Nokia Siemens

Dessuten har de bedret resultatene i samarbeidsselskapet Nokia Siemens Networks. I årets første kvartal tapte dette selskapet over en milliard millioner euro. Tapene ble redusert til et underskudd på 227 millioner euro i andre kvartal. I samme periode økte salgsinntektene med 13 prosent.

    Les også:

Les mer om: