Jul for nysgjerrigper

Man kan ikke skrive stjernestreif på lille julaften uten å omtale et jule-nettsted. Så her er et helt spesielt jule-tips for alle nysgjerrige!

Man kan ikke skrive stjernestreif på lille julaften uten å omtale et jule-nettsted. Så her er et helt spesielt jule-tips for alle nysgjerrige!

I min årbok fra gymnaset siteres jeg på uttalelsen "Åffer det'a, lærer'n?" (Jeg kommer fra en drabantby nord i Oslo - derav sosiolekten.) Som for eksempel i følgende replikkvekslinger:

- Vikingtiden sluttet rundt år 1000.

- Åffer det'a, lærer'n?

eller

- I morgen skal vi ha en skriftlig prøve.

- Åffer det'a, lærer'n?

Med andre ord, jeg likte å spørre og grave. Det gjør jeg faktisk fortsatt. Derfor synes jeg nettstedet "How Christmas Works" er alldeles utmerket! Her får du nemlig svar på spørsmål som hvorfor i all verden man putter smågaver i strømper til jul, eller hvor tradisjonen med juletre opprinnelig kommer fra.

Altså midt i blinken for alle nysgjerrigperer, som ikke er tilfredse med bare å velte seg i julestemningen, men også gjerne vil vite hvorfor. Og ikke nekt, jeg vet det finnes en mengde nysgjerrige digi.no-lesere der ute!

How Christmas Works er for øvrig også del av et større nettsted: How Stuff Works. Selv om du ikke er det minste interessert i opprinnelsen til juletradisjonene, bør du altså likevel unne deg en titt innom via linken i spalten til høyre. Så kan du for eksempel finne ut hva som egentlig skjer inne i TV-apparatet ditt, eller hvordan det faktisk kommer lyd ut av en gitar.

Bare for å nevne noe.

Men ellers er det vel snart på tide å la Internett være Internett, og heller gi seg julefeiringen i vold. Selv gleder jeg meg til både julemiddag, kirkegang og julegaver. Og ikke minst til å være sammen med de menneskene jeg er aller mest glad i.

Jeg håper du også får en glederik høytid, og ønsker deg en riktig deilig jul!

Til toppen