Julenissen har ikke digitale dekodere i sekken

I desember kommer butikkene til å være tomme for digitale dekodere. Stor etterspørsel og jordskjelv i Taiwan har skrapt norske forhandleres lagre av digitale TV-dekodere.

I desember kommer butikkene til å være tomme for digitale dekodere. Stor etterspørsel og jordskjelv i Taiwan har skrapt norske forhandleres lagre av digitale TV-dekodere.

Canal Digital kan ergre seg grønn over timingen, men det er lite de kan gjøre: I desember vil norske forhandlere ikke kunne tilby digitale dekodere til de kunder som vil ha det.

Årsaken er i første rekke at det norske markedet har modnet raskere enn forventet, sier administrerende direktør i Canal Digital, Espen Asheim.

- Vi må bare løfte armene i været når markedet modner tidligere enn forventet og jordskjelvet i Taiwan skapte problemer. De to tingene sammen gjør at vi mister 10.000 ekstra kunder vi kunne fått i 1999. Men det er ikke så mye man kan gjøre med det, vi må lage ventelister fortløpende, sier Asheim til digi.no.

I Europa har problemet allerede satt inn for full styrke, og Canal+ har 150.000 europeere - hovedsakelig i Sør-Europa - som venter på digitale mottakere.

- Vi har ikke møtt veggen i Norge ennå, og kan fortsette levering her i landet et par uker til. Første uka i desember går vi tomme - en situasjon som trolig vil vare i to-tre uker, sier Asheim.

En av flaskehalsene er at forhandlere rundt om i landet ikke har dekodere å tilby kunder.

- I dag har vi venteliste på forhandlere som ønsker å ha dekodere på lager, men vi har ikke flere å sende ut. Estimatene viser at vi kunne sendt ut mellom 5.000 og 10.000 bokser til forhandlerne. Om vi hadde hatt full levering på digitale dekodere i dag, kunne vi ha hentet inn 10.000 ekstra kunder, tror Asheim.

- Dere risikerer vel å miste noen kunder i julerushet?

- Ja, det er dumt men også et paradoks: Vi er fornøyde med pågangen, men det er kjedelig å gå tom. Vi har sett at vi blir sårbare med få leverandører og skal nå utvide leverandørnettet, forteller Asheim.

I dag leverer Nokia og Philips dekodere, men Canal Digital har nå også inngått avtaler med Grundig, Maccab, Triax, Force og Strong. Felles for de nye dekoderne er at de har to kortlesere slik at kunder kan bruke dem til andre kanaler enn de Canal Digital tilbyr.

I Norden er det i dag mellom 120.000 og 150.000 abonnenter som har digitale dekodere, men situasjonen i Sverige er noe mer kritisk enn i Norge. Der har de vært tomme en måneds tid, forteller Asheim. Også i Danmark er dette et problem, men det er de svenske og norske markedene som er de definitivt største.

Til toppen