Juniper-pakke for mobil sikkerhet

Fire av fem bruker mobilen på interne nett uten lov, viser selskapets undersøkelse.

Egenskapene som Junos Pulse Mobile Security Suite kan tilby til ulike operativsystemer for mobiltelefoner. Juniper forklarer at manglende funksjonalitet for iPhone, Android og Blackberry skyldes selve operativsystemene. De regner med at systemene vil modnes etter hvert, og at Junos-suiten på sikt vil kunne tilby den samme beskyttelsen for alle.
Egenskapene som Junos Pulse Mobile Security Suite kan tilby til ulike operativsystemer for mobiltelefoner. Juniper forklarer at manglende funksjonalitet for iPhone, Android og Blackberry skyldes selve operativsystemene. De regner med at systemene vil modnes etter hvert, og at Junos-suiten på sikt vil kunne tilby den samme beskyttelsen for alle.
29. okt. 2010 - 08:31

Mobiltelefoner og nettfjøler brukes om hverandre til både private og profesjonelle formål. Ifølge nettutstyrsleverandøren Juniper bidrar dette til å degradere bedrifters IT-sikkerhet. Selskapet har nylig lansert pakkeløsningen «Junos Pulse Mobility Security Suite» som skal gi en helhetlig og effektiv løsning på dette problemet. De har også opprettet verdens første sikkerhetssenter viet trusler knyttet til bruken av mobile enheter, i Columbus i den amerikanske delstaten Ohio.

Påstanden om degradering av bedrifters IT-sikkerhet dokumenteres av en undersøkelse gjennomført på Junipers vegne av KRC Research og Synovate blant 6000 brukere av avanserte mobiltelefoner og nettfjøler i 16 land.

81 prosent av respondentene innrømmet at de bruker sine enheter til å hente tjenester fra arbeidsgiverens interne nettverk, uten å informere ledelsen eller innhente tillatelse. 58 prosent gjør dette på daglig basis. Nesten tre av fire bruker enhetene til å hente eller dele følsomme personopplysninger eller intern bedriftsinformasjon.

Undersøkelsen avdekket også at brukerne erkjenner at adferden deres er forbundet med høy risiko. 58 prosent frykter tap av data og informasjon ved eventuell tap av enheten. 64 prosent er opptatt av at enheten kan tappes for personlig opplysninger tilsvarende ID-tyveri.

Mens over 80 prosent sier sikkerhet må prioriteres høyt eller svært høyt ved innkjøp av fjøl eller mobil. I praksis er denne holdningen begrenset til en teoretisk oppfatning av sikkerhet. Når det kommer til praksis viser det seg at bare 24 prosent jevnlig justerer sikkerhetsinnstillingene på sin enhet. 9 prosent innrømmer at de har ingen kjennskap til sikkerhetsinnstillingene på sine apparater, og 14 prosent sier de ikke har knyttet noe passord, verken til mobilen eller til fjølen.

Blant de øvrige funnene i undersøkelsen:

  • 51 prosent bruker mobilen eller nettfjølen til å endre passord
  • 43 prosent bruker dem til nettbank
  • 20 prosent formidler kredittkortnummer via mobil eller nettfjøl

Junos Pulse Mobility Security Suite
Junipers nye mobile sikkerhetssuite inneholder VPN, antivirus, personlig brannmur og datavern ved tap eller tyveri. Den gir adgang til fjernbetjening for sikkerhetskopiering og gjenoppretting av data på en mobiltelefon eller en nettfjøl. Den gir også lokalisering, hvilket vil si at det er mulig å følge med hvor en gitt enhet befinner seg til enhver tid, også om den skulle være stjålet, og man får melding når et SIM-kort fjernes, byttes eller erstattes.

Pakken har videre løsninger for sikker tilgang til interne nettverk og sensitive applikasjoner.

I tillegg til bedrifter er operatører en målgruppe for produktet: Den kan anvendes av en mobiloperatør for å levere bedre sikkerhet til kundene, blant annet foreldrekontroll.

Suiten kan brukes til å sikre mobiltelefoner under Android, Windows Mobile, Symbian og Blackberry. Det er varslet støtte til iPhone, men med svært begrenset funksjonalitet (se tabellen øverst i denne artikkelen). Juniper forklarer at suitens funksjonalitet avhenger av hva operativsystemet kan tilby. Etter hvert som systemene iPhone, Android og Blackberry modnes, vil suiten for disse systemene kunne tilby samme funksjonalitet som for Symbian og Windows.

Junos Pulse Mobile Security Suite på Android, hovedmenyen til venstre, antivirusmodulen til høyre.
Junos Pulse Mobile Security Suite på Android, hovedmenyen til venstre, antivirusmodulen til høyre.

Juniper Global Threat Center
Dette er et senter som er viet til å spore, besvare og kartlegge trusler knyttet til bruken av mobile enheter, som virus, spionvare og sårbarheter som kan gjøre personlig og annen informasjon tilgjengelig for uvedkommende.

Blant senterets første oppgaver er å ferdigstille en rapport om den globale sikkerhetstilstanden rundt mobile enheter, «State of Mobile Security 2010 Report».

Her er noen observasjoner Juniper har gjort i forbindelse med forhåndsarbeidet til denne rapporten:

  • En av tjue applikasjoner fra Android Market ber om rettigheter som gjør applikasjonen i stand til å initiere en samtale uten at brukeren vet det.
  • Et av verdens 15 største selskaper har funnet ondsinnet kode på 25 000 av deres 500 000 mobile enheter.
  • Fra 2009 til 2010 økte antallet ondsinnet mobilkode med 250 prosent.
  • 61 prosent av all ondsinnet kode som smitter mobiler kan overvåde all kommunikasjon gjennom enheten.
  • 17 prosent av alle meldte smittetilfeller fra SMS-trojanere som belaster abonnentens konto.

Materiale fra senteret skal deles med offentlige aktører og med bransjen. Senteret bygger på arbeidet til SMobile Systems, et datterselskap til Juniper som har forsket på mobil sikkerhet siden 2003.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.