Juridisk stikk til NSA

Borgerrettsorganisasjon led nederlag i hemmelig domstol.

Juridisk stikk til NSA
Spionkledde aktivister demonstrerte utenfor kontorene til USAs handelsdepartement 16. desember. På plakaten oppfordres besøkende å dra på sightseeing framfor å møte handelsdepartementets folk: NSA har allerede kartlagt hvor de står i aktuelle stridsspørsmål. Bilde: Getty Images/Getty Images/All Over Press

Etterretningsorganisasjonen NSA har oppnådd en beskjeden juridisk seier på hjemmebane.

Den hemmelige domstolen FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) som i sin tid ble opprettet for å gi NSA juridisk dekning, har nektet fornyet behandling av NSAs tillatelse til å masselagre telefondata fra alle amerikanere. FISC-dommer Mary McLaughlin nektet også en anmodning fra borgerrettsorganisasjonen Center for National Security Studies (CNSS) om å degradere dokumenter der det argumenteres for at masseinnsamlingen og masselagringen er lovlig.

Kjennelsen (pdf, 8 sider) sier CNSS ikke har rett til å krevet fornyet rettslig behandling av NSAs fullmakter. Den gir borgerrettsorganisasjon medhold i at den har anledning til oversende sin juridiske utfordring til NSAs praksis.

FISC-kjennelsen kommer etter to tilfeller denne uken der NSA har møtt motbør.

Tirsdag avgjorde en føderal dommer at masselagringen må opphøre. Kjennelsen utfordrer hele det juridiske grunnlaget for masselagringen, og gir Obama-administrasjonen seks måneders frist for å forklare seg. Da blir forføyningen mot masselagringen rettskraftig. (Se Rettslig nederlag for etterretning.)

I går leverte et uavhengig granskningsutvalg oppnevnt av president Barack Obama sin innstilling: Utvalget anbefaler å stoppe masselagringen av telefontrafikk, og at det stilles krav om rettslig kjennelse for overvåkning av telefon- og datatrafikk. (Se Vil stramme inn amerikanske spiontjenester.)

Les mer om: