JUSS OG SAMFUNN

Jurist mener Økokrim står svakt mot DVD-Jon

Økokrim har endret tiltalen mot DVD-Jon på en underlig måte som svekker saken deres, mener Henrik A. Jensen (bildet) i Legaliz.

11. des. 2002 - 14:42

Denne uken går rettssaken mot DVD-Jon. Men en liten endring i tiltalen kan få store konsekvenser.

Det har tatt lang tid å få opp saken i retten og 10. mai i år endret Økokrim den opprinnelige tiltalen mot 19-åringen fra Lardal.

I den gamle tiltalen het det «Denne adgangen var uberettiget i forhold til rettighetshaverne», et tiltalepunkt som ble byttet ut med «Adgangen var uberettiget fordi DVD-filmene var solgt med forutsetning om at brukeren skulle bruke autorisert avspillingsutstyr og respektere kopibeskyttelsen».

Les også

- Økokrim har med andre ord endret tiltalen fra et mer generelt rettighetsbrudd til et brudd på en forutsetning. Dette er en vesentlig endring, mener advokatfullmektig Henrik A. Jensen i Legaliz Advokat (tidligere Jussnett).

Han er ikke en tilfeldig jurist i denne saken. Det var Jensen DVD-Jon ringte til da Økokrim stod i stua hans. Jensen arbeidet med saken til å begynne med, men måtte etter hvert gi den fra seg på grunn av arbeidsmengden.

Ifølge tiltalen, mener Økokrim åpenbart at enkeltbrukere inngår en avtale når du åpner en DVD-eske. Dette er kjent fra programvarebransjen der blant annet Microsoft krever at du svarer ja på en svært omfattende avtale når du installerer programmet.

- Avtaler du inngår når du åpner en programvare-eske eller starter en DVD-film kan ikke regnes som bindende for norske forbrukere. Ofte strider disse avtalene mot norsk lov, blant annet loven du har til å ta privat kopi ifølge opphavrettslov. Dessuten er det ingen slike avtaler når du åpner en DVD-eske, påpeker Jensen.

Han tror at Økokrim mener leverandørene forutsetter at en DVD-plate bare skal kunne spilles på en DVD-spiller eller under Windows.

- Det står jo ingen ting om at det er ulovlig å spille av en DVD-plate under Linux. Uansett hadde han ikke vært bundet av dette, sier Jensen til digi.no

Jensen stusser over Økokrims tiltale-endring.

- I beste fall er saken nå mye mindre klar, i verste fall har politiet svekket sin sak betraktelig, konkluderer Jensen.

Dagensspørsmål
Tror du DVD-Jon blir dømt?

Ja, betinget fengsel
Ja, en saftig bot
Nei, han gjorde ikke hovedjobben
Dette burde ikke blitt en rettssak

Trykk her for å se resultatet så langt
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.