JUSS OG SAMFUNN

Jury ber Microsoft betale milliarderstatning

Office-produkter i søkelyset i patentstrid om XML.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. mai 2009 - 14:57

Microsoft må betale 200 millioner dollar, nærmere 1,3 milliarder norske kroner, til canadiske i4i etter at en jury ved en distriktsdomstol i Texas har kommet fram til at selskapet har krenket visse patenter som er knyttet til en måte å prosessere elektroniske dokumenter på. Dette skriver Bloomberg News.

Erstatningen, som er like stor som et i4i i utgangspunkt ba om, kan ifølge Bloomberg News bli hevet av dommeren med utgangspunkt i at juryen mener krenkelsen har skjedd med overlegg. i4i kan i tillegg be om en rettskjennelse som blokkerer videre bruk av oppfinnelsen.

Dette kan få store konsekvenser dersom kjennelsen opprettholdes oppover i rettssystemet. Metoden det strides om tar i bruk integrerte koder som bistår med instruksjoner om hvordan informasjon skal framstå i forbindelse med prosesseringen av elektroniske dokumenter.

Word 2003 og 2007 bruker XML for slik koding gjennom utvidelser av XML på en måte som i4i mener krenker et patent selskapet eier.

Microsoft er ikke overraskende uenige med juryen.

- Vi mener at bevisene klart demonstrerer at vi ikke har krenket (patentet, red. adm) og at i4i-patentet er ugyldig, sier David Bowermaster, en talsmann for Microsoft, til Bloomberg News.

- Vi mener at denne erstatning for skader ikke støttes verken juridisk eller saklig, så vi vil be retten om å avvise kjennelsen, sier Bowermaster.

Advokaten til i4i, Douglas Cawley, sier derimot at e-postmeldinger fra Microsfot viser at selskapet kjente til patentet og krenket det for å gjøre produktene til i4i foreldet.

Ifølge flere kilder, blant annet amerikanske Computerworld, skal det aktuelle patentet være U.S. Patent No. 5,787,499, som ble utstedt i 1998. Men et søk etter dette patentet hos USAs patentkontor forteller bare at patentet er trukket tilbake.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.